Πολλοί θεωρούν ότι η τεχνολογία φωνητικών εντολών είναι ασφαλέστερη από τη χειροκίνητη χρήση των συσκευών π.χ. του συστήματος πλοήγησης στην οδήγηση, αλλά δεν παύει να ενέχει κινδύνους, προειδοποιεί ο οργανισμός ΑΑΑ Foundation for Traffic Safety.
Ο ψυχολογικός περισπασμός μπορεί να διαρκέσει έως και 27″μετά τη χρήση της φωνητικής τεχνολογίας από τους οδηγούς, είτε πρόκειται για μια τηλεφωνική κλήση, είτε για να αλλάξουν μουσική, είτε για να στείλουν ένα μήνυμα.
«Απλά και μόνο επειδή τα μάτια μας είναι στο δρόμο και τα χέρια στο τιμόνι, δεν σημαίνει ότι εστιάζουμε στην οδήγηση. Έρευνες που έχουμε πραγματοποιήσει στο παρελθόν έχουν δείξει ότι οι ψυχικές διαταραχές που προκύπτουν από τις εφαρμογές ομιλίας, σύνταξης μηνυμάτων ή πλοήγησης μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι νομίζουμε και να οδηγήσουν σε τροχαία ατυχήματα», δήλωσε ο David Yang, εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος AAA.
Ενδεικτικό είναι ότι με ταχύτητα μόλις 30 χλμ/ώρα, ένα αυτοκίνητο διανύει το μήκος σχεδόν τριών γηπέδων ποδοσφαίρου, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επομένως μια στιγμή αρκεί για να συμβεί ένα ατύχημα.
Όπως αναδεικνύεται από την έρευνα, ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι έως και τέσσερις φορές υψηλότερος για τους οδηγούς που μιλούν στο κινητό και έως οκτώ φορές υψηλότερος για όσους πληκτρολογούν όσο βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Ακόμα κι έτσι, πάντως, σχεδόν οι μισοί οδηγοί αναφέρουν ότι μιλούν στο κινητό ενώ οδηγούν και περίπου το ένα τρίτο στέλνουν κάποιο γραπτό μήνυμα ή email.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι η επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά συνεχίζεται, παρόλο που σχεδόν το 58% των οδηγών παραδέχονται ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποτελεί μια πολύ σοβαρή απειλή για την προσωπική τους ασφάλεια, ενώ το 78% θεωρεί τη σύνταξη μηνυμάτων εξίσου επικίνδυνη.
Ο Οργανισμός ΑΑΑ παροτρύνει τους οδηγούς να αποφεύγουν οποιαδήποτε εργασία απομακρύνει τα μάτια τους από το δρόμο και τα χέρια από το τιμόνι, ακόμα και το να αλλάζουν σταθμό στο ραδιόφωνο, να προγραμματίζουν το σύστημα πλοήγησης ή να… πίνουν καφέ.
Σύμφωνα με τον Τζέικ Νέλσον, διευθυντή του τμήματος συμβουλευτικής και έρευνας για την οδική ασφάλεια του ΑΑΑ, «έστω και μια ματιά δύο δευτερολέπτων στο σύστημα ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου ή στο smartphone μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο για τροχαίο ατύχημα. Αυτό που πρεσβεύουμε και πρέπει να εφαρμόσουν όλοι οι οδηγοί είναι η οδήγηση χωρίς περισπασμούς».