Ένα ανήσυχο μωρό δεν εμποδίζει απλά τη μητέρα του να κοιμηθεί, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο να παρουσιάσει κατάθλιψη, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Academic Pediatrics.

Ο συνδυασμός της πρόωρης γέννησης με την ανησυχία του βρέφους μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και αρνητικά την ψυχική διάθεση της νέας μητέρας.

«Εντοπίσαμε ότι ο κίνδυνος για επιλόχειο κατάθλιψη εξαρτάται από την ηλικία κύησης και από το πόσο ανήσυχο είναι το βρέφος», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Prachi Shah.

Στα πλαίσια της μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία για περισσότερα από 8.200 βρέφη και τις μητέρες τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι μητέρες πολύ πρόωρων και πολύ ανήσυχων βρεφών (που γεννήθηκαν μεταξύ των 24 και 31 εβδομάδων κύησης) ήταν περίπου δύο φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης συγκριτικά με τις μητέρες πολύ πρόωρων βρεφών που δεν ήταν ανήσυχα.

Ωστόσο «οι μητέρες ανήσυχων παιδιών που γεννήθηκαν λιγότερο πρόωρα ή έχοντας συμπληρώσει τις εβδομάδες κύησης ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρότερα επίπεδα επιλόχειου κατάθλιψης συγκριτικά με τις μητέρες των ανήσυχων βρεφών που γεννήθηκαν πιο πρόωρα», δήλωσε η Δρ. Shah.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι όλες οι μητέρες που φροντίζουν βρέφη με δυσκολότερο ταμπεραμέντο χρειάζονται επιπλέον βοήθεια για να χειριστούν το συναισθηματικό βάρος», δήλωσε η Δρ. Shah.

«Ο έγκαιρος εντοπισμός των ανήσυχων παιδιών θα μπορούσε να βοηθήσει να εντοπιστούν οι μητέρες με συμπτώματα κατάθλιψης που χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό για τις μητέρες που τα παιδιά τους έχουν γεννηθεί ελαφρώς πρόωρα, των οποίων τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι πολύ πιο σοβαρά», εξήγησε η Δρ. Shah.

H μελέτη κατέδειξε επίσης πως το χαμηλότερο εισόδημα, το κάπνισμα και το αν η μητέρα είναι άγαμη συνδέεται επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο ήπιων ή σοβαρότερων συμπτωμάτων κατάθλιψης.