Ενδιαφέροντα νέα κομίζει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Cell Reports, για όσους λατρεύουν να διαβάζουν τα αγαπημένα τους βιβλία σε εξωτερικούς χώρους.

Τα ευρήματα της ομάδας από το Κολέγιο Οπτομετρίας του Πανεπιστημίου SUNY (State University of New York) κατέληξαν ότι αυτή η συνήθεια της ανάγνωσης υπό το δυνατό ηλιακό φως διεγείρει τον οπτικό εγκέφαλο και βοηθά να διακρίνουμε καλύτερα τα γράμματα αλλά και συνολικά την όραση. Η εξήγηση βρίσκεται στην αυξημένη αντίθεση της φωτεινότητας.

Η αντίθεση είναι μια αισθητηριακή ιδιότητα που καθιστά πιο ευκρινή τα διάφορα ερεθίσματα, τα κάνει να ξεχωρίζουν. Έχει χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από πλείστους συγγραφείς, σχεδιαστές και μουσικούς για την έμφαση σε γραπτά κείμενα, οπτικές απεικονίσεις ή μελωδίες. Στην όραση, η αντίθεση της φωτεινότητας αφορά τη διαφορά στην ένταση του φωτός μεταξύ ενός ερεθίσματος και του περιβάλλοντός του. Χαρακτηριστικά, πρόκειται για την ιδιότητα που κάνει έναν γκρίζο χαρακτήρα να ξεχωρίζει λιγότερο σε μια λευκή κόλλα χαρτί από έναν μάυρο.

Επί δεκαετίες, η έρευνα σχετικά με την όραση λάμβανε ως δεδομένο ότι η παραπάνω αντίθεση στο λευκό χαρτί και τους χαρακτήρες παραμένει αναλλοίωτη στο δυνατό φως της υπαίθρου και στο αμυδρό ενός δωματίου. Επρόκειτο για ευλογοφανή υπόθεση, διαφορετικά ένας μαύρος χαρακτήρας στον εσωτερικό χώρο θα φαινόταν λευκός στον εξωτερικό, αφού θα αντανακλούσε περισσότερο φως.

Τη θεωρία αυτή κατέρριψαν ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Hamed Rahimi-Nasrabadi, χαρακτηρίζοντάς την πέρα από λανθασμένη και επικίνδυνη, αφενός για την πορεία της συνολικής μελέτης επί του θέματος εξαιτίας σφαλμάτων στις μετρήσεις, αφετέρου στην εκτίμηση της κλινική εικόνας των ματιών, η οποία σε πολλούς τομείς στηρίζεται στην οπτική σύλληψη της αντίθεσης.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η παρανόηση στον τρόπο που λειτουργεί η αντίθεση της φωτεινότητας μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβείς μετρήσεις της οπτικής ευαισθησίας, την εξήγηση της αντίθεσης στις εικόνες του κλινικού ελέγχου καθώς και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό χώρων που προορίζονται για ασθενείς με προβλήματα όρασης ή ηλικιωμένους.

Η ένταση του φωτός επηρεάζει την πρόσληψη της αντίθεσης στα οπτικά ερεθίσματα. Το περισσότερο φως ενισχύει την ικανότητα διάκρισης των πιο σκοτεινών αντιθέσεων ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά τη διάκριση των φωτεινότερων αντιθέσεων. Οι αντίθετες μετατοπίσεις των διαφορετικών αντιθέσεων στην ένταση του φωτός μπορούν να φανούν σε νευρώνες του οπτικού φλοιού σε πολλά θηλαστικά.

Τα νέα ευρήματα, καταλήγουν οι ερευνητές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των υφιστάμενων αλγορίθμων για την επεξεργασία εικόνας και της μέτρησης της οπτικής αντίθεσης.

Διαβάστε επίσης

Αυξημένος ο κίνδυνος και για σταδιακή απώλεια όρασης λόγω της ρύπανσης του αέρα

Το υπερτρόφιμο – θησαυρός που θωρακίζει όραση, δόντια και οστά

Κώδικας Braille: Η επαναστατική εφεύρεση που χαρίζει την ανεξαρτησία σε άτομα με αναπηρία όρασης