Νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να ακολουθήσουν τους περιορισμούς που θέτουν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού βάσει όσων κάνουν οι φίλοι τους παρά βάσει των δικών τους αρχών.
Η έρευνα υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου του Nottingham διεξήχθη σε συνεργασία με ειδικούς στη συλλογική συμπεριφορά από Πανεπιστήμια της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ και δείχνει το κατά πόσο οι κοινωνικές επιρροές μεταβάλλουν την προσκόλληση των πολιτών στις οδηγίες των κυβερνήσεων.
Στη σχετική δημοσίευση στο British Journal of Psychology υπογραμμίζεται η ύπαρξη ενός πολιτικού αδιεξόδου στις αντιδράσεις στην πανδημία. Υποδεικνύεται, επίσης, ότι η συμμετοχή εξειδικευμένων στην ανθρώπινη και κοινωνική συμπεριφορά ανθρώπων στον σχεδιασμό των στρατηγικών είναι κρίσιμη για τα επόμενα στάδια της απόκρισης στην πανδημία, όπως για παράδειγμα στο πώς θα διασφαλιστεί η συμμόρφωση των πολιτών στα παρατεταμένα lockdown ή τις οδηγίες εμβολιασμού.
«Όταν ο κορωνοϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Μάρτιο, εντυπωσιαστήκαμε από το πόσο διαφορετικά αντέδρασαν οι ηγέτες των χωρών Ευρώπης και Ασίας στην πανδημία. Ενώ οι ‘δυτικοί’ έδωσαν έμφαση στη σωστή συμπεριφορά των πολιτών, οι στρατηγικές για την πανδημία σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Κίνα και η Νότια Κορέα επικεντρώθηκαν στην παρακίνηση της συλλογικότητας ως ενιαία και αδιαίρετη μονάδα. Πραγματοποιήσαμε, λοιπόν, αυτή την παγκόσμια μελέτη για να κατανοήσουμε τι λειτουργεί πιο αποτελεσματικά ώστε να κάνουμε τους ανθρώπους να υπακούσουν», εξηγούν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. Dr Bahar Tunçgenç.
Για να διερευνήσουν τον ρόλο που μπορεί να παίζουν τα κοινωνικά δίκτυα στην πρόληψη της εξάπλωσης της COVID-19, οι ερευνητές ρώτησαν ανθρώπους από περισσότερες από 100 χώρες κατά πόσο οι ίδιοι και το στενό κοινωνικό τους περιβάλλον ενέκριναν και ακολουθούσαν τους κανόνες για την COVID-19 που επιβάλλονταν στην περιοχή τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι δεν ακολουθούσαν τα μέτρα απλώς όταν ένιωθαν ευάλωτοι ή πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητά τους. Οι πιο συνεπείς υποστηρικτές των οδηγιών ήταν εκείνοι των οποίων οι φίλοι και η οικογένεια ακολουθούσαν επίσης τους κανόνες. Η συμμόρφωση του στενού περιβάλλοντος, λοιπόν, είχε ακόμα ισχυρότερη επίδραση από ό,τι η προσωπική αποδοχή των κανόνων. Η ανακάλυψη αυτή αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα φύλα, τις χώρες και ήταν ανεξάρτητη από τη σοβαρότητα της πανδημίας και τη δυναμική των περιορισμών. Η μελέτη αποκάλυψε, ακόμη, ότι οι άνθρωποι που ήταν ιδιαίτερα δεμένοι με την πατρίδα τους ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν τους κανόνες του lockdown – εδώ η χώρα παρομοιάζεται κατά κάποιο τρόπο με την οικογένεια, σαν κάτι για το οποίο ένας άνθρωπος είναι πρόθυμος να υποστεί τα πάντα.
«Οι δημόσιες πολιτικές βρίσκονται σε λάθος μονοπάτι: Βλέπουμε επιστήμονες και πολιτικούς να προσπαθούν να ενισχύσουν τη δημόσια αποδοχή στα μέτρα, ώστε οι εκστρατείες εμβολιασμού και τα lockdown να λάβουν την υποστήριξη των πολιτών. Η αποδοχή, όμως, δεν σημαίνει και συμμόρφωση. Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη για τα μέτρα ή να ακούει τους ειδικούς, αλλά τελικά εξαρτάται από εκείνον και το περιβάλλον του το τι θα κάνει», επισημαίνει η Ophelia Deroy, καθηγήτρια νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου.
«Η έρευνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς έχει πολλά να προσφέρει στη συμπλήρωση αποτελεσματικών στρατηγικών για τις προκλήσεις που επιφέρει η COVID-19 και τις οποίες θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε στο μέλλον. Τα πρακτικά βήματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν κοινωνικές εφαρμογές, παρόμοιες με αυτές των εφαρμογών fitness, οι οποίες θα ενημερώνουν τους ανθρώπους αν οι στενοί τους φίλοι εγγράφηκαν για τον εμβολιασμό. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση των φίλων ότι κάποιος ακολουθεί τους κανόνες, και όχι η έκφραση του θυμού σε ανθρώπους που δεν τους συμμορφώνονται μπορεί να είναι μια εξίσου αποτελεσματική προσέγγιση. Σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, τα δημόσια μηνύματα από αξιόπιστες προσωπικότητες μπορούν να δώσουν έμφαση στη συλλογική αξία, όπως το να κάνουμε κάτι για το καλό των αγαπημένων μας και της κοινότητας. Το δικό μας μήνυμα στους ιθύνοντες είναι ότι ακόμα και όταν η πρόκληση είναι η εφαρμογή της κοινωνικής απόστασης, η κοινωνική επικοινωνία είναι η λύση!», καταλήγει ο Δρ. Tuncgenc.
Διαβάστε επίσης
Lockdown: Δείτε ποιοι αντέχουν περισσότερο την απομόνωση
Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που επηρεάζει τη βαρύτητα της νόσου και τη νοσηλεία σε ΜΕΘ