Στην ηλικία των 27 ετών ο κίνδυνος αποβολής σε περίπτωση εγκυμοσύνης είναι πολύ μικρός. Αυτό αναφέρει νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα όπου τοποθετεί τον κίνδυνο αποβολής στο 9,5%.

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal (BMJ) αναφέρεται ότι ο κίνδυνος αποβολής είναι ελαφρώς αυξημένος στις πολύ νέες εγκύους κάτω των 20 ετών (16%), μειώνεται (στο 10%, δηλαδή πιθανότητα μία στις δέκα) στις γυναίκες ηλικίας 25 έως 29 ετών και αυξάνεται γρήγορα μετά τα 30, φθάνοντας το 53% (πιθανότητα τουλάχιστον μία στις δύο) για όσες μείνουν έγκυες σε ηλικία άνω των 45 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές και την επικεφαλής Maria Magnus του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ο κίνδυνος αποβολής εμφανίζεται να επαναλαμβάνεται στην ίδια γυναίκα, ενώ μετά από ορισμένες επιπλοκές της προηγούμενης κύησης φαίνεται να αυξάνεται. Ο κίνδυνος για νέα αποβολή μετά από μία πρώτη αυξάνεται κατά 54% ενώ μετά από δύο αποβολές η πιθανότητα νέας αποβολής διπλασιάζεται. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης πως μετά από τρεις διαδοχικές αποβολές ο κίνδυνος μιας τέταρτης είναι τετραπλάσιος.

Οι επιπλοκές σε πιθανή προηγούμενη εγκυμοσύνη που μπορεί να οδήγησαν σε θνησιγένεια, πρόωρο τοκετό, καισαρική ή διαβήτη κύησης, αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής στην επόμενη εγκυμοσύνη. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και το βάρος της μητέρας καθώς οι γυναίκες που είχαν γεννηθεί λιποβαρείς και πρόωρα έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Η αποβολή αποτελεί μία σχετικά συχνή έκβαση της κύησης καθώς συμβαίνει από το 12 έως το 15% των περιπτώσεων έως την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αν και η αιτία των περισσότερων αποβολών δεν γίνεται γνωστή, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οφείλεται σε πολύπλοκη αλληλεπίδραση γενετικών, ορμονικών, ανοσολογικών, περιβαλλοντικών και άλλων παραγόντων. Σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου θεωρείται η ηλικία της μητέρας.