Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Λιντς και του Μάντσεστερ και δημοσιεύθηκε στο BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ενδομήτριου θανάτου ήταν πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερος στις γυναίκες με συμπτώματα διαβήτη κύησης που δεν είχαν διαγνωστεί. Ωστόσο, με τις κατάλληλες εξετάσεις και την αντίστοιχη αντιμετώπιση, ο κίνδυνος μηδενίστηκε.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές συνέκριναν τα συμπτώματα και την ιατρική φροντίδα 291 γυναικών με ιστορικό ενδομήτριου θανάτου με 733 γυναίκες χωρίς παρόμοιο ιστορικό σε 41 μαιευτήρια στην Αγγλία. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όλες οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που μετρήθηκαν μετά από μια περίοδο νηστείας, διέτρεχαν κατά μέσο όρο δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ενδομήτριου θανάτου από τις υγιείς γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αυξημένος κίνδυνος ήταν πιθανό να οφείλεται στο ότι ο διαβήτης κύησης ήταν αδιάγνωστος και δεν αντιμετωπιζόταν.

Σε σχετικό σχόλιο, η Tomasina Stacey, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Υπάρχουν και καλά και άσχημα νέα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τα καλά νέα είναι ότι οι γυναίκες με διαβήτη κύησης δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο ενδομήτριου θανάτου εάν ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες για τον έλεγχο, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της κατάστασής τους. Τα άσχημα νέα είναι ότι δεν ακολουθούν πάντα αυτές τις οδηγίες με αποτέλεσμα να βιώνουν την δυσάρεστη αυτή εμπειρία».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Ιατρική Φροντίδα (NICE) του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά όλες οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη κύησης (δηλαδή οι γυναίκες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος – πάνω από 30) να υποβάλλονται σε εξέταση αίματος για την εν λόγω πάθηση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που εξέτασε η έρευνα, μόνο το 74,3% των συμμετεχουσών με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος είχαν υποβληθεί σε προσυμπτωματικό έλεγχο. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες με υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη κύησης, οι οποίες δεν εξετάστηκαν σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της NICE, εμφάνισαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο ενδομήτριου θανάτου.

Ο Alexander Heazell, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και κλινικός διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Tommy’s Stillbirth, δήλωσε: «Ο διαβήτης κύησης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό να διαγιγνώσκουμε κάθε γυναίκα με τέτοιου είδους συμπτώματα ώστε να μπορέσει να λάβει την κατάλληλη φροντίδα και υποστήριξη».