Ο συνδυασμός μπαρισιτινίμπης (baricitinib), ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου και ρεμντεσιβίρης, ενός αντιικού, μείωσε το χρόνο ανάρρωσης για νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine. Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), του Αμερικανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NIH).

Η μπαρισιτινίμπη (baricitinib) είναι ένας εκλεκτικός και αναστρέψιμος αναστολέας της JAK1 και της JAK2. Οι κινάσες Janus (JAK) είναι ένζυμα μεταγωγής ενδοκυτταρικών σημάτων από τους υποδοχείς της κυτταρικής επιφάνειας για έναν αριθμό κυτταροκινών και αυξητικών παραγόντων που ενέχονται στην αιμοποίηση, τη φλεγμονή και την ανοσολογική λειτουργία.

Η ρεμντεσιβίρη (remdesivir) αναστέλλει τις ιογενείς RNA πολυμεράσες και έχει ευρεία ενεργότητα έναντι ευρέως φάσματος των μελών των φιλοϊών (EBOV, MARV), των κορωνοϊών (SARS-CoV, MERS-CoV) και των παραμυξοϊών (RSV, NiV, Hendra).

Η κλινική δοκιμή αποτελεί επανάληψη της μελέτης  ACTT-2 του NIH με στόχο την προσαρμογή διαθέσιμων θεραπειών για τους ασθενείς με Covid-19. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι επειδή πολλά σοβαρά συμπτώματα της COVID-19 προκαλούνται από την ανεπαρκώς ρυθμιζόμενη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, μια θεραπεία με στόχο τη φλεγμονή θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Στη  μελέτη ACTT-2 συμμετείχαν 1.033 εθελοντές από οκτώ χώρες. Μετά την εγγραφή τους στην έρευνα , οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε συνδυασμό από του στόματος δισκία baricitinib και ενδοφλέβια ρεντμεσιβίρη είτε από του στόματος δισκία εικονικού φαρμάκου και ενδοφλέβια ρεντμεσιβίρη.

Στη μελέτη, ο φαρμακευτικός συνδυασμός μπαρισιτινίμπης ρεντμεσιβίρης μείωσε τον διάμεσο χρόνο έως την ανάρρωση των ασθενών με COVID-19 από οκτώ ημέρες σε επτά. Το μεγαλύτερο όφελος είχαν οι ασθενείς που χρειάζονταν οξυγόνο υψηλής ροής ή μη επεμβατικό μηχανικό εξαερισμό κατά τη διάρκεια της νοσηλείας: ο μέσος χρόνος ανάρρωσης μειώθηκε από 18 ημέρες σε δέκα. Οι αποδέκτες των δυο φαρμάκων είχαν επίσης ελαφρώς λιγότερες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται περισσότερα ερευνητικά δεδομένα προτού επιχειρηθεί η όποια σύγκριση αυτού του συνδυαστικού θεραπευτικού σχήματος COVID-19 με εκείνο άλλων θεραπειών όπως η δεξαμεθαζόνη. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι ο υπό μελέτη συνδυασμός μπορεί να ωφελήσει ορισμένους ασθενείς με COVID-19 και ο συνδυασμός αυτός χρήζει περαιτέρω κλινικής μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Διαβάστε ακόμη

Φάρμακα για κορωνοϊό: Γιατί η ρεμντεσιβίρη και νεουμιφίλη γεννούν ελπίδες για θεραπεία