Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι μερικές φορές αποδίδουν καλύτερα στις εργασίες τους αν προηγουμένως πάρουν μια βαθιά αναπνοή. Στην εργασία που δημοσιεύθηκε στο Nature Human Behavior, η ομάδα περιγράφει τα πειράματα που πραγματοποίησε με εθελοντές και τα αποτελέσματα που προέκυψαν.

Οι λάτρεις των σπορ έχουν συνηθίσει να βλέπουν τους αθλητές να παίρνουν μια μεγάλη ανάσα πριν εκτελέσουν μια ενέργεια όπως το σέρβις της μπάλας στο τένις ή ένα φάουλ στο ποδόσφαιρο, ενώ άλλοι άνθρωποι κάνουν το ίδιο πριν ξεκινήσουν μια δική τους προσπάθεια, όπως οι εξετάσεις στο σχολείο. Πρόκειται για μια συνήθεια που έχει συνδεθεί με την στιγμή πριν από την έναρξη μιας δύσκολης και απαιτητικής προσπάθειας.

Σε αυτή τη νέα ερευνητική προσπάθεια, λοιπόν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εισπνοή πριν από την εκτέλεση συγκεκριμένων ενεργειών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους να τα καταφέρουν καλύτερα.

Στα πειράματά τους, οι εθελοντές κοίταξαν κάποια σχήματα σε μια οθόνη υπολογιστή και απάντησαν αν ένα τέτοιο σχήμα μπορούσε πραγματικά να υπάρχει στον πραγματικό κόσμο. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν κάθε συμμετέχοντα μέσω μιας συσκευής που μπορούσε να ανιχνεύσει τη διέλευση του αέρα μέσω της μύτης, δηλαδή την εισπνοή ή την εκπνοή, ενώ οι συμμετέχοντες είχαν στη διάθεσή τους ένα κουμπί για να καθορίζουν την έναρξη κάθε νέου γύρου προβολής εικόνων.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα από τους ρινικούς ανιχνευτές με τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από τους εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εισέπνεαν πριν από την εκτέλεση των καθηκόντων τους είχαν κατά μέσο 73% σωστές απαντήσεις, ενώ εκείνοι που εξέπνεαν σημείωσαν επιτυχία σε ποσοστό 68%.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την ίδια δοκιμή σε μια άλλη ομάδα εθελοντών, στην οποία όμως δεν επετράπη να χρησιμοποιήσει το κουμπί έναρξης προβολής των εικόνων, αφού, στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό ήταν στην ευχέρεια των ερευνητών. Τόσο σε αυτό το πείραμα, όσο και όταν – αντί για κάποιο σχήμα – ζητήθηκε από τους εθελοντές να αναφέρουν εάν μια λέξη ήταν πραγματική, δεν παρουσιάστηκε καμία διαφορά στις βαθμολογίες.

Όταν οι ερευνητές επανέλαβαν το πρώτο πείραμα παρακολουθώντας τους εθελοντές μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG), παρατήρησαν μια μετατόπιση στη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων όταν οι εθελοντές εισέπνεαν πριν εκτελέσουν μια ενέργεια. Αυτό, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, είναι ένα σημάδι ότι ο εγκέφαλος συγκεντρώνεται όλο και πιο πολύ αυξάνοντας την ετοιμότητά του για το τι πρόκειται να συμβεί.

Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν γιατί δεν υπήρξε καμία βελτίωση, όταν οι εθελοντές κλήθηκαν να κάνουν την εργασία με τη λέξη και όχι την εργασία με τα σχήματα των αντικειμένων.