Μπορεί να μεσολάβησαν 12 χρόνια από την ανακοίνωση ότι ένας ασθενής στη Γερμανία θεραπεύθηκε από το AIDS και μόλις πριν λίγες ημέρες να ανακοινώθηκε μια δεύτερη ίδια περίπτωση, αλλά τώρα έχουν ξεσπάσει φήμες και για τρίτο ασθενή που στον οργανισμό του δεν ανιχνεύεται πλέον ιικό φορτίο του HIV, δηλαδή είναι σε φάση ύφεσης.

Πριν δύο ημέρες ομάδα ειδικών ανακοίνωσε ότι ένας δεύτερος ασθενής που τον ονόμασαν ο «ασθενής του Λονδίνου» πέτυχε το ίδιο με τον «ασθενή του Βερολίνου», τον Αμερικανό Timothy Brown, την πρώτη και μοναδική έως τώρα περίπτωση ασθενούς που έγινε γνωστό το 2007 ότι, ύστερα από μια παρόμοια θεραπεία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων μυελού των οστών στη Γερμανία, απαλλάχθηκε από τον ιό HIV και παραμένει μέχρι σήμερα θεραπευμένος.

Ο «ασθενής του Λονδίνου» είχε μολυνθεί από τον HIV το 2003 και το 2012 διαγνώσθηκε επίσης με λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του αίματος. Το 2016 οι γιατροί αποφάσισαν να τον υποβάλλουν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, ως έσχατη λύση για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Τώρα, επιστημονική ομάδα από την Ολλανδία στο συνέδριο για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις στο Σιατλ, ανακοίνωσε ότι υπάρχει και τρίτος ασθενής που έχει «θεραπευθεί» από τον ιό HIV.

Όπως αναφέρεται στο New Scientist, ομοίως και η νέα αυτή περίπτωση, ο «ασθενής του Ντίσελντορφ», αφορά σε άτομο που επίσης υπεβλήθη σε μεταμόσχευση μυελού των οστών όπως οι δύο άλλοι. «Και τώρα πια τρεις μήνες μετά την διακοπή της αντιρετροϊκής αγωγής, τα δείγματα βιοψίας από το πεπτικό και τους λεμφαδένες τεκμηριώνουν παντελή απουσία του ιού HIV από τον οργανισμό του», ανέφερε η ερευνήτρια Annemarie Wensing από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι ακόμα νωρίς να πει κανείς με βεβαιότητα ότι πράγματι ο τρίτος αυτός ασθενής είναι πλήρως θεραπευμένος. Και αυτό διότι, 12 χρόνια μετά τον πρώτο ασθενή που πέτυχε ύφεση του AIDS κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο ιός HIV έχει εξαφανιστεί παντελώς ή ότι απλώς δεν είναι σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στον οργανισμό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο για το AIDS της Βαρκελώνης υπάρχουν και δύο ακόμη ασθενείς που λαμβάνουν μεν αντιρετροϊκή αγωγή αλλά έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και δεν αποκλείεται σύντομα να ανακοινωθεί ότι έχουν περάσει κι αυτοί σε φάση ύφεσης του AIDS.