Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neurology υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που δεν δείχνουν ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.
Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα από τον Βρετανικό Οργανισμό Έρευνας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ εξέτασε αν η ανάπτυξη άνοιας συνδέεται με την απάθεια, φαινόμενο κατά το οποίο οι άνθρωποι στερούνται ενδιαφέροντος για το τι συμβαίνει στον κόσμο.
Τα σημάδια της απάθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, περιλαμβάνουν την αποχή από φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες, την περιορισμένη εκδήλωση συναισθημάτων και την έλλειψη ενέργειας. Για τη διεξαγωγή της μελέτης, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα ερωτηματολόγιο σχεδιασμένο να αξιολογήσει την απάθεια σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους και να την διαχωρίσει από την κατάθλιψη και το άγχος.
Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε ομάδες σύμφωνα με τις ενδείξεις χαμηλής, μέτριας ή σοβαρής απάθειας, προσδιορίζοντας το αν οι άνθρωποι θα ανέπτυσσαν άνοια σύμφωνα με έναν αλγόριθμο βασισμένο σε πληροφορίες για τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής για άνοια, ιατρικά αρχεία ή σημαντική πτώση στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε τους συμμετέχοντες για περισσότερα από εννέα χρόνια και βρήκε ότι 381 εθελοντές εμφάνισαν πιθανή άνοια. Διαπίστωσε, επίσης, ότι η σοβαρή απάθεια συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με την απάθεια χαμηλού βαθμού, κατάσταση η οποία επίσης σχετιζόταν με χειρότερη μνήμη και γνωστική λειτουργία κατά την έναρξη της μελέτης, αλλά όχι με ρυθμό αλλαγής με το πέρασμα του χρόνου.
«Τα συμπτώματα απάθειας είναι συχνά στην άνοια και δεν αποτελούν απαραίτητα συμπτώματα κατάθλιψης. Πολλοί άνθρωποι με άνοια διαγιγνώσκονται λανθασμένα με κατάθλιψη, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια. Η καλύτερη κατανόηση κάποιων από τα λιγότερα αναγνωρισμένα συμπτώματα της άνοιας, όπως η απάθεια, θα μπορούσαν να επικαιροποιήσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξης καλύτερων θεραπειών για την ασθένεια», τονίζει η Δρ. Sara Imarisio, Επικεφαλής Έρευνας του Βρετανικού Οργανισμού Έρευνας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ και καταλήγει:
«Οι επιστήμονες στη μελέτη αυτή χρησιμοποίησαν αλγόριθμους προκειμένου να εντοπίσουν την πιθανή άνοια, με τη διάγνωσή της να μην επιβεβαιώνεται απαραίτητα από γιατρό. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς η υγεία και οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει σαφές αν η απάθεια συμβάλλει στα προβλήματα μνήμης ή το αντίστροφο. Για να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για αυτή τη σύνδεση και να κάνουμε πραγματικές ανακαλύψεις για τους ανθρώπους που τις χρειάζονται, πρέπει να επενδύουμε συνεχώς στην έρευνα γύρω από την άνοια».
Διαβάστε επίσης
Το πασίγνωστο αναλγητικό που διώχνει τον φόβο και μας κάνει πιο ριψοκίνδυνους
Αυτισμός: Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία που ομαλοποιεί την κοινωνική συμπεριφορά
Άνοια: Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο – Οι ύποπτες ορμόνες