Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας αναφορικά με τη διαφορετική ανοσοαπόκριση σε ασθενείς με COVID-19, παράγοντα καθοριστικό, όπως απεδείχθη, για τη σοβαρότητα της νόσου. Η πρόσφατη μελέτη που εστιάζει στον ρόλο των κυττάρων που ονομάζονται «φυσικοί φονείς» (NK) και την υπερφλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, δημοσιεύεται στο Science Immunology.
Τα κύτταρα φυσικοί φονείς αποτελούν έναν τύπο κυττάρων-κλειδί στον έλεγχο των ιογενών λοιμώξεων. Μολονότι οι σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες περιπτώσεις COVID-19 οφείλονται συχνά στη μειωμένη ανοσοαπόκριση, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinksa και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska θέλησαν να διερευνήσουν τη σημασία της πρώιμης απόκρισης αυτών των κυττάρων κατά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.
Η επιστημονική ομάδα πραγματοποίησε ανάλυση δειγμάτων αίματος από 27 ασθενείς με ήπια (10) και σοβαρή (17) λοίμωξη COVID-19, ενώ σύγκριση υπήρξε και με δείγματα από 17 υγιή άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.
Όπως εξήγησε ο Niklas Björkström, ερευνητής Ανοσολογίας στο Κέντρο Λοιμωξιολογίας του Τμήματος ιατρικής Huddinge του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και επικεφαλής της μελέτης, τα ευρήματα έδειξαν τη διαφορετική απόκριση στους ασθενείς με ήπια και σοβαρή νόσο COVID-19, με τους φυσικούς φονείς να ενεργοποιούνται σχεδόν άμεσα μετά την μόλυνση από τον κορωνοϊό στη δεύτερη περίπτωση ενώ στην περίπτωση της ήπιας νόσου, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συμπεριφέρθηκαν με τον συνήθη τρόπο που αποκρίνονται στις διάφορες ιογενείς μολύνσεις.
Τα ευρήματα εξηγούν, κατά τους ερευνητές, τη διαφορετική φύση των κυττάρων NK στους βαριά νοσούντες με COVID-19. Εν προκειμένω, τα εν λόγω κύτταρα έδειξαν γενικά υψηλότερη έκφραση των πρωτεϊνών περφορίνη, NKG2C και Ksp37, οι οποίες συνδέονται με αυξημένη συγκέντρωση «προσαρμοστικών» φυσικών φονέων. Πρόκειται για φονικά κύτταρα με μεγαλύτερη τοξικότητα και αποτελεσματικότητα έναντι των κυττάρων-στόχων, σε σύγκριση με άλλα κύτταρα ΝΚ.
Η μελέτη αποτελεί μέρος του ευρύτερου Προγράμματος Atlas του Karolinska για την Ανοσία στην COVID-19 , το οποίο στοχεύει στη μεγαλύτερη κατανόηση και συνεχή ενημέρωση σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ανοσοκυττάρων σε ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Ο συνδυασμός που μειώνει κατά 26% τη μεταδοτικότητα του ιού