Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge δημιούργησαν ένα, εικονικής πραγματικότητας, τρισδιάστατο δείγμα καρκίνου εφευρίσκοντας ένα νέο τρόπο μελέτης των νεοπλασιών.
Το δείγμα όγκου που ελήφθη από ασθενή μπορεί να μελετηθεί εκτενώς και από όλες τις πλευρές με ξεχωριστά απεικονισμένο κάθε κύτταρο.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτή η μέθοδος αναμένεται να βελτιώσει την κατανόηση των επιστημόνων για τον καρκίνο και θα βοηθήσει στην έρευνα για νέες θεραπείες.
Βάση για την ανάπτυξη του τρισδιάστατου μοντέλου αποτέλεσε ένα τμήμα ανθρώπινου ιστού σε σχήματος κύβου και διαστάσεων ενός χιλιοστού που είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια βιοψίας για καρκίνο του μαστού ενώ περιείχε περίπου 100.000 κύτταρα.
Το δείγμα τεμαχίστηκε σε εξαιρετικά λεπτές φέτες οι οποίες σαρώθηκαν και επιχρωματίστηκαν για να αναδεικνύεται η μοριακή τους δομή και τα χαρακτηριστικά του DNA και ακολούθως ο όγκος ανασυστάθηκε μέσω εικονικής πραγματικότητας.
Ο τρισδιάστατος όγκος μπορεί να αναλυθεί σε ένα εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας επιτρέποντας σε χρήστες από οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στον κόσμο να τον μελετήσουν.
Ο καθηγητής Greg Hannon, διευθυντής του Βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας του Καρκίνου δήλωσε στο BBC πως «κανένας μέχρι τώρα δεν ανέλυσε τη γεωγραφία ενός όγκου σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας. Πρόκειται για ένα νέο τρόπο παρατήρησης του καρκίνου».
Κι ενώ το δείγμα του ανθρώπινου ιστού ήταν στο μέγεθος μιας πινέζας εντούτοις μέσα από το εικονικό εργαστήριο μπορεί να μοιάζει λες και έχει μήκος αρκετών μέτρων.
Για να εξερευνήσει τον όγκο ακόμα πιο λεπτομερώς το εικονικό σύστημα επιτρέπει στον επιστήμονα να «ταξιδέψει» ανάμεσα στα κύτταρα.
Μάλιστα, περιστρέφοντας το δείγμα ο καθηγητής Hannon εντόπισε μία ομάδα κυττάρων οι οποίες έφευγαν από το κέντρο.
«Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο στο οποίο ο καρκίνος μεταφέρεται στα περιφερειακά κύτταρα και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος. Παρατηρώντας τρισδιάστατα τον όγκο μας επιτρέπει να καταγράψουμε αυτή τη σκηνή», εξήγησε.