Η βιολογική ηλικία μιας γυναίκας συνδέεται με ενδεχόμενη εμφάνιση καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute.

Η μελέτη ήταν ειδικά σχεδιασμένη για να εντοπίσει περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν DNA από δείγματα αίματος γυναικών, που συμμετείχαν σε μια άλλη μεγάλη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας με περισσότερες από 50.000 γυναίκες στις ΗΠΑ και στο Πουέρτο Ρίκο, και μέτρησαν τη μεθυλίωση του DNA σε ένα υποσύνολο 2.764 γυναικών, εκ των οποίων καμία δεν είχε εκδηλώσει καρκίνο μέχρι τη στιγμή της αιμοληψίας.

H μεθυλίωση του DNA είναι μια χημική τροποποίηση του DNA που αποτελεί μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης.

Η μελέτη, λοιπόν, έδειξε ότι για κάθε πενταετία που η βιολογική ηλικία μιας γυναίκας ήταν μεγαλύτερη από τη χρονολογική (πραγματική) ηλικία της, διαδικασία γνωστή ως επιτάχυνση της γήρανσης, η γυναίκα αυτή είχε 15% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές μετρήσεις για να εκτιμήσουν τη βιολογική ηλικία.

«Διαπιστώσαμε ότι, αν η βιολογική ηλικία είναι μεγαλύτερη από τη χρονολογική, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται. Το αντίστροφο είναι επίσης γεγονός, καθώς αν η βιολογική ηλικία είναι μικρότερη από τη χρονολογική, μπορεί να υπάρχει μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού», δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Jack Taylor, επικεφαλής της ομάδας Μοριακής και Γενετικής Επιδημιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS).

«Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς η περιβαλλοντική έκθεση και οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη βιολογική ηλικία, καθώς και αν αυτή η διαδικασία μπορεί να αναστραφεί. Αν αυτό ισχύει, μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο δείκτη για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», σχολίασε σχετικά.

Ο Jacob Kresovich, συνεργάτης του Δρ. Taylor, είχε διαβάσει μελέτες που χρησιμοποίησαν επιγενετικά ρολόγια για την πρόβλεψη της θνησιμότητας λόγω ηλικίας. Δεδομένου ότι η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, υπέθεσε ότι η επιτάχυνση της γήρανσης μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο.

«Αν κοιτάξουμε μια ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται όλοι στην ίδια ηλικία, κάποιοι μπορεί να είναι απολύτως υγιείς, ενώ άλλοι όχι. Αυτή η διαφοροποίηση στην υγεία μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα από τη βιολογική ηλικία», είπε ο Δρ. Kresovich, ο οποίος τονίζει ότι η χρήση της μεθυλίωσης του DNA για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο και άλλες ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση.

Η ομάδα Δρ. Taylor, πάντως, σκοπεύει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί επιγενετικά δεδομένα, μαζί με πληροφορίες για τη γενετική ταυτότητα, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής, για να κατανοήσει καλύτερα πώς αλληλεπιδρούν αυτοί οι παράγοντες και συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.