Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο στους καρκινικούς όγκους του προστάτη που σηματοδοτεί την αυξημένη πιθανότητα ο καρκίνος να είναι μεταστατικός.

Σπεύδουν, λοιπόν, να εικάσουν ότι αν στοχεύσουν το επίμαχο γονίδιο θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους ασθενείς με επιθετικό καρκίνο του προστάτη να ζήσουν περισσότερο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Nature Communications, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Rutgers εντόπισε το γονίδιο NSD2 μέσω αλγορίθμου που αναπτύχθηκε ειδικά για να μπορούν οι ερευνητές να καθορίσουν ποια καρκινικά γονίδια που δίνουν μεταστάσεις σε ζωικά μοντέλα είναι πιο σχετικά με την ανθρώπινη βιολογία.

Σε δεύτερο επίπεδο, οι ειδικοί κατάφεραν να απενεργοποιήσουν το επίμαχο γονίδιο στα ογκοκύτταρα ποντικιών, γεγονός που συντέλεσε σε σημαντική μείωση της εξάπλωσης του καρκίνου.

«Επί του παρόντος όταν ένας ασθενής διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη, οι γιατροί μπορούν να καθορίσουν ποιου σταδίου είναι ο όγκος αλλά όχι και αν θα δώσεις μεταστάσεις σε άλλα σημεία ή όχι. Αν μπορέσουμε να καθορίσουμε εξ αρχής αν είναι μεταστατικός ή όχι ο καρκίνος, τότε μπορούμε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε άμεσα ένα στοχευμένο θεραπευτικό πλάνο ώστε να αναχαιτίσουμε τις μεταστάσεις», εξηγεί η καθηγήτρια στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας του αμερικανικού πανεπιστημίου, Antonina Mitrofanova.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της αναζητούν το κατάλληλο φάρμακο για να στοχεύσουν το γονίδιο NSD2, αλλά επειδή προς το παρόν δεν έχει βρεθεί, ενθαρρύνει τους γιατρούς στα γονιδιακά τεστ που κάνουν να ελέγχουν και τυχόν ύπαρξη του NSD2, ώστε να βάζουν σε θεραπεία άμεσα τους υψηλού κινδύνου ασθενείς για μεταστάσεις.