«Θανάσιμος εχθρός» του ιού της γαστρεντερίτιδας θα μπορούσε να αποδειχθεί ο κουρκουμάς, το ευρέως διαδεδομένο μπαχαρικό που προέρχεται από την Ασία, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά ευρήματα νέας εργαστηριακής μελέτης που δημοσιεύεται στις σελίδες του Journal of General Virology.
Η κουρκουμίνη, το φυσικό συστατικό που περιέχει ο κουρκουμάς, εμφανίστηκε να εμποδίζει τη μετάδοση ή ακόμη και να σκοτώνει τα σωματίδια ενός ιού που προσβάλει το γαστρεντερικό σύστημα σε χοίρους και προκαλεί διάρροια, βαριάς μορφής αφυδάτωση και θάνατο.
Πρόκειται για κορωνοΐό της υποομάδας άλφα, εξαιρετικά μεταδοτικό και αναπόφευκτα θανατηφόρο για νεογέννητα χοιρίδια. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν θεραπείες για άλφα-κορωνοιούς και μολονότι υφίσταται εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό που προσβάλλει τους χοίρους, δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη διασποράς του ιού.
Επιδιώκοντας να ανιχνεύσει τις πιθανές αντιικές ιδιότητες και εφαρμογές της κουρκουμίνης, η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Μηχανικής της Γιουχάν υπό την Δρ Lilan Xie πειραματίστηκε σε κυτταρικές σειρές με διαφορετικές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης για να διαπιστώσει ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις κουρκουμίνης οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των σωματιδίων του γαστρεντερικού ιού στην κυτταρική καλλιέργεια.
Κατά τους ερευνητές, το δραστικό συστατικό του κουρκουμά «πολέμησε» με διάφορους τρόπους: σκοτώνοντας άμεσα τον ιό προτού προλάβει να προσβάλει το κύτταρο, εξουδετερώνοντας το κυτταρικό περίβλημα του ιού και «απενεργοποιώντας» τον καθώς και τροποποιώντας το μεταβολισμό των κυττάρων για να αποτρέψει την είσοδο του ιού.
Στις πολυάριθμες έρευνες που έχουν ήδη διενεργηθεί η κουρκουμίνη έχει φανεί να επιδρά στην αναστολή της αναπαραγωγής ορισμένων τύπων ιών, περιλαμβανομένων του ιού του Δάγγειου πυρετού, της ηπατίτιδας Β και του ιού Ζίκα, ενώ έχει παρουσιάσει και αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Η κουρκουμίνη επελέγη για τη συγκεκριμένη έρευνα διότι διαθέτει το πλεονέκτημα των χαμηλών παρενεργειών και είναι παράλληλα ευρέως διαθέσιμη.
«Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην πρόληψη και τον έλεγχο των ιογενών νόσων ιδίως όταν δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια. Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και τα δραστικά συστατικά της συνιστούν ιδανικές πηγές διαλογής για αντιιικά φάρμακα εξαιτίας των πλεονεκτημάτων τους, όπως η εύκολη απόκτηση και χαμηλές παρενέργειες» επισημαίνει η Δρ Lilan Xie.
Η ερευνητική της ομάδα ελπίζει τώρα να συνεχίσει στο στάδιο των δοκιμών σε πειραματόζωα για να διαπιστώσει εάν τα εργαστηριακά ευρήματα έχουν εφαρμογή και στην in vivo μελέτη.
Διαβάστε επίσης
Ο πικάντικος συνδυασμός που βοηθά την πέψη και καταπολεμά τη φλεγμονή
Καρκίνος Στομάχου: Η πολύτιμη τροφή που τον προλαμβάνει και τον καταπολεμά