Ευχάριστα νέα κομίζει πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για τους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους πόνους. Τα ελπιδοφόρα ευρήματα αφορούν τη μείωση του πόνου για όσους υποφέρουν από ψυχολογικό άγχος και κατάθλιψη εξαιτίας της κατάστασης της υγείας τους.
Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα για ασθενείς με αρθρίτιδα στην Αγγλία Versus Arthritis και δημοσιεύτηκε στο Pain, ανέδειξε την ευεργετική δράση της θεραπείας placebo (θεραπεία με εικονικό φάρμακο) στη μείωση του αισθήματος πόνου.
Οι ερευνητές ελπίζουν πως η νέα ανακάλυψη θα ανοίξει το δρόμο για περιορισμό φαρμακευτικών αγωγών που συχνά συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Στην πειραματική διαδικασία συμμετείχαν 60 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και 79 με ινομυαλγία, καθώς και 96 υγιή άτομα. Στους ασθενείς των επώδυνων παθήσεων δόθηκε η οδηγία πως πιθανώς πρόκειται για κρέμα με αναισθητική δράση, ενώ στην ομάδα ελέγχου πως επρόκειτο για ένα προϊόν χωρίς δράση.
Στη συνέχεια, με τη χρήση ακτίνων λέιζερ, οι ερευνητές προκάλεσαν πόνο στον πήχυ των συμμετεχόντων, όπου και είχε εφαρμοστεί τοπικά η κρέμα, και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ένταση του πόνου, την προσδοκία ανακούφισης, τον πόνο και το άγχος. Η διαδικασία επαναλήφθηκε δύο εβδομάδες αργότερα, δίνοντας τα ίδια αποτελέσματα.
Τα πορίσματα ενισχύουν προηγούμενες προσπάθειες της ομάδας που είχαν επιτύχει τη διαχείριση του πόνου μέσω μιας θεραπείας που συντονίζει τον εγκέφαλο σε μια συγκεκριμένη συχνότητα 10 Hertz (κύκλοι ανά δευτερόλεπτο), τη συχνότητα άλφα.
Τα πιθανά οφέλη της εικονικής θεραπείας σε ασθενείς με χρόνιους πόνους συνοψίζονται από τους ειδικούς σε τρεις τομείς:
– στη βελτίωση της ποιότητας ζωής: Ο καθηγητής Anthony Jones από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Διευθυντής της Ομάδας Έρευνας για τον Ανθρώπινο Πόνο (HPRG), η οποία εδρεύει στο Salford Royal NHS Foundation Trust, επεσήμανε πως, εάν ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και ινομυαλγία μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο που τους εμποδίζει να ζουν φυσιολογικά αναφορικά με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, όπως συνέβη κατά την πειραματική διαδικασία, τότε πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη.
– στη μείωση επιβαρυντικών φαρμακευτικών αγωγών: Ο Δρ Manoj Sivan, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Ρευματολογίας και Μυοσκελετικής Ιατρικής Πανεπιστημίου του Leeds και επίτιμος ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, σημείωσε πως η κατανόηση των νευρικών μηχανισμών της απόκρισης του εικονικού φαρμάκου θα μπορούσε να συμβάλει στον περιορισμό των βαρέων φαρμάκων που χορηγούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως τα οπιοειδή αναλγητικά.
– στον περιορισμό των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία: Ο Δρ Andrea Power, αναφέρθηκε στα αυξημένα αρνητικά συναισθήματα στην περίπτωση τέτοιων παθήσεων που επηρεάζουν τον τρόπο που οι ασθενείς αντιλαμβάνονται τον πόνο. Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο έχουν ψυχολογικές συννοσηρότητες όπως άγχος, κατάθλιψη, εξαντλητικούς πόνους και γνωστικές διαταραχές. Γι’ αυτό μια αναλγητική θεραπεία placebo που θα μειώνει το άγχος και τα συμπτώματα δυσφορίας κρίνεται σημαντική.