Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Physiology έδειξε ότι  οι ανωμαλίες στον πολλαπλασιασμό και την συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης κατά την αναδίπλωση της στο έντερο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη συμπτωμάτων που προσομοιάζουν στη νόσο Αλτσχάιμερ στα ποντίκια, πράγμα που μπορεί να υποδείξει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη νόσο, η οποία θα στοχεύει το έντερο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα γνωστικής εξασθένισης στους ασθενείς.

Η εν λόγω πρωτεΐνη, που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στη νόσο και λέγεται β-αμυλοειδές, χορηγήθηκε στο έντερο των ποντικιών και ταξίδεψε στο νευρικό σύστημα του εντέρου αλλά και στον ίδιο τον εγκέφαλο.

Αν κάποιες από τις συγκεντρώσεις του β-αμυλοειδούς στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) προέρχονται από σημεία εκτός του εγκεφάλου (περιφερικό νευρικό σύστημα), η μείωση της ποσότητας που φτάνει στον εγκέφαλο ή η παγίδευση της πρωτεΐνης στην περιφεριακή οδό μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Το σημαντικό εδώ είναι ότι μια τέτοια θεραπεία θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων άνοιας στον ασθενή.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι ερευνητές από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Hong Kong χορήγησαν β-αμυλοειδές με φθορίζουσα χρωστική στο έντερο των ποντικών, για να διαπιστώσουν, τελικά, ότι οι πρωτεΐνες μετακινήθηκαν στο νευρικό σύστημα του εντέρου. Οι λανθασμένα αναδιπλωμένες αυτές πρωτεΐνες παρατηρήθηκαν ένα χρόνο μετά σε σημεία του εγκεφάλου που περιλαμβάνουν τις γνωστικές ελλείψεις της νόσου Αλτσχάιμερ, μεταξύ των οποίων και ο ιππόκαμπος, το τμήμα που επηρεάζει τη μνήμη, με τα πειραματόζωα να βιώνουν τελικά γνωστικές βλάβες.

Οι επιστήμονες τονίζουν, ωστόσο, ότι επειδή η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, χρειάζεται επαλήθευση μέσω μετά θάνατον εξέτασης των αλλαγών στη φλεγμονή του εντέρου και του εγκεφάλου σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Καθώς, όμως, η ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα ανεπιτυχής, χρειάζονται νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη της ανάπτυξής της και ένας πιθανός δρόμος πρόληψης θα μπορούσε να είναι, λοιπόν, η στόχευση αυτών των λανθασμένα αναδιπλωμένων πρωτεϊνών στο έντερο.

Σε σχόλιό του σχετικά με τη μελέτη, ο επικεφαλής συγγραφέας, John A Rudd, ανέφερε:
«Η ιδέα αυτή είναι παρόμοια με τη μεταφορά λανθασμένα αναδιπλωμένων πρωτεϊνών από το έντερο, όπως εκείνες που είναι υπεύθυνες για τη νόσο των τρελών αγελάδων. Αν ισχύει το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση, μια παρόμοια διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει στους ανθρώπους πολλά χρόνια πριν την εκδήλωση των κλασικών ενδείξεων της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως η απώλεια μνήμης, και άρα οι στρατηγικές πρόληψης θα μπορούν να ξεκινήσουν εξίσου νωρίτερα».

Διαβάστε επίσης

Νόσος Αλτσχάιμερ: Οι πέντε κινήσεις που μειώνουν κατά 60% τον κίνδυνο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Διπλάσιες γυναίκες πάσχουν και η αιτία είναι ορμονική

Αυτή είναι η Νο1 τροφή που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας