Μια καινοτόμος θεραπεία για ασθενείς με λοίμωξη από Clostridium difficile που βασίζεται στη μεταμόσχευση βακτηρίων του εντέρου, αποτελεί, καθώς έδειξε μια νέα μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου, μια πιο αποτελεσματική και οικονομική εναλλακτική σε σχέση με τη χρήση αντιβιοτικών.
Η λοίμωξη από Clostridium difficile αποτελεί λοίμωξη του εντέρου, η οποία συνήθως προσβάλλει άτομα που έχουν νοσηλευτεί πρόσφατα σε νοσοκομείο, ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα ή ηλικίας άνω των 65 ετών. Σχεδόν το 30% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία παρουσιάζουν τουλάχιστον μία υποτροπή, ενώ η επανεμφάνιση της πάθησης έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και συνήθως αντιμετωπίζεται με χρήση αντιβιοτικών.
Η μεταμόσχευση μικροβιώματος κοπράνων, θεραπεία που πρωτοσυστήθηκε ως αδειοδοτημένο φάρμακο από τον καθηγητή Peter Hawkey και την ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, αποτελεί μια μέθοδο λήψης εντερικών βακτηρίων και άλλων συστατικών των κοπράνων από υγιή δότη και μεταμόσχευσής τους, κατόπιν επεξεργασίας, στο στομάχι του ασθενούς με χρήση ενδοσκοπίου (από τη μύτη) είτε με κολονοσκόπηση. Η θεραπεία έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής σε σχέση με τις θεραπείες με φιδαξομικίνη ή βανκομυκίνη- τα δύο πιο κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία υποτροπιάζουσας λοίμωξης από Clostridium difficile.
Η μελέτη ανέλυσε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, μελέτες παρατήρησης και απόψεις εμπειρογνωμόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο, για ασθενείς με απλή ή πολλαπλή λοίμωξη από Clostridium difficile. Αναφορικά με το κόστος, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε το κόστος και την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών για να καταλήξει στην πιο οικονομική με τα καλύτερα αποτελέσματα.
Η μεταμόσχευση μικροβιώματος κοπράνων με χρήση ενδοσκοπίου ή με κολονοσκόπηση αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική και οικονομική, ιδίως σε σύγκριση με την αγωγή με βανκομυκίνη, την πλέον δαπανηρή και αναποτελεσματική επιλογή.
Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής Peter Hawkey, η μεταμόσχευση μικροβιώματος δεν είναι επί του παρόντος μια καθολική θεραπεία για τη λοίμωξη αλλά, αποδεικνύοντας πως σώζει ζωές και μάλιστα πολύ οικονομικά, μπορεί να ελπίζει ότι ανοίγει ο δρόμος για την ευρύτερη αποδοχή της θεραπείας.
Τέλος, ο καθηγητής Tracy Roberts, Επικεφαλής της Μονάδας Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, αναφέρθηκε σε ένα ακόμη πλεονέκτημα της πρωτοποριακής μεθόδου η οποία, πέρα από το μειωμένο κόστος και την υψηλή αποτελεσματικότητα, μειώνει σημαντικά τον χρόνο νοσηλείας των ασθενών.