Από τους διαβητικούς που προσβάλλονται από κορωνοϊό και μπαίνουν στο νοσοκομείο, το 10% των ασθενών δυστυχώς πεθαίνει μέσα σε μια εβδομάδα από την εισαγωγή τους, ενώ το 20% χρειάζεται οπωσδήποτε αναπνευστήρα, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ναντ και δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες στο Diabetologia.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 1.300 ασθενείς με διαβήτη και κορωνοϊό, με μέση ηλικία τα 70 έτη, που νοσηλεύτηκαν στη Γαλλία τον Μάρτιο. Από αυτούς, το 89% είχε διαβήτη τύπου 2, το 3% είχε διαβήτη τύπου 1 και το υπόλοιπο είχε άλλους τύπους διαβήτη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι 1 στους 5 ασθενείς είχαν τοποθετηθεί σε αναπνευστήρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εντός επτά ημερών από την είσοδο στο νοσοκομείο, ενώ στο τέλος της εβδομάδας 1 στους 10 είχε πεθάνει.

Η έρευνα είναι η πρώτη που διερεύνησε πώς η νόσος COVID-19 επηρεάζει ασθενείς με διαβήτη. Αυτό που φαίνεται να τους επηρεάζει (και την έκβαση της ασθένειας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να είναι θανατηφόρα) είναι όχι τόσο, οι μη επαρκώς ρυθμισμένες τιμές σακχάρου στο αίμα, αλλά οι διαβητικές επιπλοκές και η μεγάλη ηλικία. Επίσης, ο υψηλότερος από το κανονικό δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), και το υπερβάλλον σωματικό λίπος αποτελούν και αυτοί εξαιρετικά επιβαρυντικούς παράγοντες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 47% των ασθενών είχε επιπλοκές στα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα, ενώ το 41% είχε επιπλοκές στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα πόδια. Αυτές οι επιπλοκές διπλασίασαν τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς μετά από επτά ημέρες νοσηλείας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ηλικία ήταν επίσης καθοριστική. Οι ασθενείς ηλικίας 75 ετών και άνω είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους ασθενείς κάτω των 55 ετών. Οι ασθενείς μεταξύ 65 και 74 είχαν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με αυτούς κάτω των 55 ετών. Επιπλέον, η υπνική άπνοια και η δύσπνοια σχεδόν τριπλασίασαν τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς.

Σημειωτέον, οι γυναίκες είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν ή να χρειαστούν αναπνευστήρα, αλλά όταν η στατιστική επικεντρώθηκε μόνο στο θάνατο, ο κίνδυνος για άνδρες και γυναίκες ήταν σχεδόν ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός: Σοβαρές επιπλοκές παρουσιάζουν χειρουργεία σε ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με διεθνή μελέτη

Κορωνοϊός: Πόσες φορές να πλένουμε τα χέρια μας για να μειωθεί κατά 36% ο κίνδυνος λοίμωξης