Πώς είναι ένα ταξίδι με ένα ποδήλατο που σου προκαλεί την αίσθηση του μουδιάσματος στα άκρα ή αστάθεια; Που προσπαθείς να το οδηγήσεις, αλλά καταλαβαίνεις ότι χάνεις την ισορροπία σου και μπορεί να πέσεις; Πώς μπορεί να νιώσει κανείς τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, για να κατανοήσει πως αισθάνονται οι ασθενείς;

Την απάντηση έρχεται να δώσει η Sanofi Ελλάδας μέσα από τη νέα, πρωτότυπη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, με τίτλο «Ένα μοναδικό ποδήλατο… αγώνων ζωής», και πρεσβευτή τον γνωστό καλλιτέχνη, Κωστή Μαραβέγια. Η πρωτοβουλία αναδεικνύει με έναν διαφορετικό τρόπο κάποια από τα συμπτώματα και την επίδρασή τους στους ασθενείς που ζουν με Πολλαπλή Σκλήρυνση και υλοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας.

Γιατί το ποδήλατο αγώνων ζωής είναι μοναδικό;

Το ποδήλατο δημιουργήθηκε με τη συνεργασία ασθενών, νευρολόγων, φυσικοθεραπευτών και μηχανικών, ώστε ο αναβάτης να αισθάνεται κάποια από τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Αφαιρέθηκαν κομμάτια από τον δίσκο, δυσκολεύοντας τη χρήση των ταχυτήτων, τροποποιήθηκε η σέλα, ώστε να προκαλεί αίσθηση μουδιάσματος, προστέθηκαν μεταλλικά σφαιρίδια που προεξέχουν, κάνοντας τις λαβές δυσλειτουργικές και την οδήγηση δύσκολη.

Μέσω του «ποδηλάτου αγώνων ζωής» η Sanofi επιχειρεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και 10.000 στην Ελλάδα πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο, η οποία επιτίθεται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα καταστρέφοντας το περίβλημα μυελίνης – το προστατευτικό στρώμα που καλύπτει τα νεύρα που μεταφέρουν σήματα από και προς το κεντρικό νευρικό σύστημα.

«Η εμπειρία με το «μοναδικό ποδήλατο… αγώνων ζωής» είναι μία άσκηση ενσυναίσθησης κάποιων συμπτωμάτων που βιώνουν οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει να μην ανταποκρίνεται το σώμα στις εντολές του εγκεφάλου, όπως δεν ανταποκρίνεται το ποδήλατο όταν αλλάζεις ταχύτητες. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει εξουθενωτική κόπωση, με λίγες μόνο πεταλιές σε ένα λίγο ανηφορικό δρόμο βάζεις πολλαπλάσια δύναμη και κουράζεσαι πολύ! Τα χέρια σου πονάνε από τις μεταλλικές μπίλιες που έχει το τιμόνι του ποδηλάτου και σε δυσκολεύουν στην οδήγηση. Με αυτό το ποδήλατο που έχει Πολλαπλή Σκλήρυνση, καταλαβαίνεις ότι οι ασθενείς δίνουν καθημερινούς αγώνες σε δύσκολες διαδρομές, δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα ζωής», σημείωσε η κα Χριστίνα Βεϊοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Sanofi Ελλάδας και Κύπρου.

Πολλαπλή Σκλήρυνση και τα συμπτώματά της

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά, με συμπτώματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από μούδιασμα στα άκρα ή απώλεια μνήμης έως και παράλυση ή απώλεια όρασης. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Σήμερα η αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης έχει αλλάξει και όσο καλύτερα είναι ενημερωμένοι οι ασθενείς και οι φροντιστές τους, τόσο καλύτερα μπορούν να διαχειριστούν τη νόσο και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Ο Κωστής Μαραβέγιας και το ποδήλατο

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, ο Κωστής Μαραβέγιας πρωταγωνιστεί στο ενημερωτικό βίντεο  (κάντε κλικ στη φωτογραφία για να δείτε το βίντεο) της καμπάνιας.

«Μου είπαν να δοκιμάσω ένα ποδήλατο. Ποδήλατο; Το καλύτερό μου, σκέφτηκα. Δεν μου είχαν πει ότι θα είναι …πειραγμένο! Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική» είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός καλλιτέχνης μετά την εμπειρία που είχε με το ειδικά τροποποιημένο ποδήλατο. «Υπήρξα πρεσβευτής και για άλλες εκστρατείες, π.χ. για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι άλλο πράγμα, όμως, να φαντάζεσαι πως θα είναι κάτι και άλλο να μπαίνεις στ’ αλήθεια, στα παπούτσια του άλλου», συνέχισε. «Η εμπειρία μου ήταν πρώτα σωματική. Απέκτησα συναίσθηση επί του πρακτέου. Δεν πίστευα την κούραση που ένοιωθα, το πόσο δύσκολο ήταν να διατηρήσω την ισορροπία μου. Όταν τελείωσε το γύρισμα ήμουν μουδιασμένος, εξαντλημένος, δεν ένοιωθα τα χέρια μου. Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ».

Ενημερώσου στο www.sanofi.gr