Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε ένα είδος εμφυτεύματος στήθους που έχει συνδεθεί με μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Σύμφωνα με την Εθνική Μονάδα Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Γαλλίας (ANSM), η απαγόρευση αφορά ορισμένους τύπους εμφυτευμάτων τραχείας επιφανείας ή με επικάλυψη πολυουρεθάνης και αποτελεί ένα «προληπτικό μέτρο» που ελήφθη υπό το πρίσμα του «σπάνιου αλλά σοβαρού κινδύνου» που θέτουν τα εμφυτεύματα για αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα (BIA-ALCL), ένα σπάνιο είδος καρκίνου που προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ANSM, πάντως, περιορίστηκε στην απαγόρευση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων αυτών από εδώ και στο εξής, χωρίς, ωστόσο, να συνιστά αφαίρεσή τους από τις 70.000 περίπου γυναίκες που υπολογίζεται ότι τα έχουν – από το σύνολο των 400.000-500.000 Γαλλίδων που φέρουν εμφυτεύματα στήθους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που αξιολογήθηκαν για τη λήψη της απόφασης αυτής από την ANSM, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στις περιπτώσεις αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος, η οποία έχει συνδεθεί με τη χρήση των εμφυτευμάτων μαστού από το 2011, με 59 καταγεγραμμένα κρούσματα καρκίνου σε Γάλλους φορείς εμφυτευμάτων, εκ των οποίων τρεις κατέληξαν σε θάνατο.

Τα εμφυτεύματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις πλαστικής – βελτιωτικής επέμβασης στο μαστό ή για ιατρικούς λόγους μετά από μαστεκτομή λόγω καρκίνου του μαστού και είναι είτε λείας επιφάνειας, είτε τραχείας επιφάνειας είτε επικαλυμμένα με πολυουρεθάνη. Τα εμφυτεύματα τραχείας επιφανείας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ενσωματώνονται στον ιστό του μαστού ώστε να παραμένουν σταθερά στη θέση τους, είναι τα πιο δημοφιλή στη Γαλλία.

Ακολουθεί η Αμερική, προβληματισμός σε Καναδά και Ευρώπη
Παρόμοια απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), παρόλο που εκεί είναι πιο δημοφιλή τα εμφυτεύματα λείας επιφάνειας.

Από τις 457 περιπτώσεις αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος που καταγράφηκαν σε χρήστες εμφυτευμάτων σε όλο τον κόσμο από τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, τουλάχιστον οι 310 αφορούσαν εμφυτεύματα λείας επιφάνειας, σύμφωνα με τον FDA.

Ο Καναδάς, ο οποίος έχει 22 επιβεβαιωμένες και άλλες 22 ύποπτες περιπτώσεις για αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα, επανεξετάζει επίσης την ασφάλεια των εμφυτευμάτων, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές εθνικές υγειονομικές αρχές έχουν συγκροτήσει ομάδες εργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών πάνω στο ζήτημα.

Να σημειωθεί ότι το 2010 η Γαλλία βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μεγάλου σκανδάλου σχετικά με τα εμφυτεύματα μαστού, καθώς αποκαλύφθηκε ότι μια δημοφιλής μάρκα εμφυτευμάτων χρησιμοποιούσε μια φτηνή βιομηχανική σιλικόνη στα προϊόντα της, αντί της ιατρικής σιλικόνης, προκαλώντας τεράστιους κινδύνους για τους χρήστες. Τότε, η γαλλική κυβέρνηση συνέστησε στις γυναίκες να απομακρύνουν αυτά τα εμφυτεύματα από το στήθος τους.