Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αμερικανού κυβερνήτη του Κεντάκι, Ματ Μπέβιν, ο οποίος παραδέχτηκε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι εξέθεσε σκόπιμα και τα εννέα παιδιά του στον ιό της ανεμοβλογιάς, προκειμένου να αποφύγει να τα εμβολιάσει.

Μιλώντας στον σταθμό WKCT την Τρίτη, ο Μπρέβιν είπε τα εξής: «Κόλλησαν επίτηδες ανεμοβλογιά. Όταν κόλλησε το παιδί ενός γείτονα πήγαμε σπίτι του με όλα μας τα παιδιά και φροντίσαμε να κολλήσουν».

Ο Μπέβιν και η σύζυγός του Γκλένα έχουν συνολικά εννέα παιδιά, από τα οποία τα τέσσερα είναι υιοθετημένα.

Τα λεγόμενα «πάρτι ανεμοβλογιάς» είναι μια άκρως αμφιλεγόμενη πρακτική που εφαρμόζουν πολίτες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες εδώ και χρόνια. Ορισμένοι γονείς θεωρούν σκόπιμο να εκθέσουν τα παιδιά τους στον ιό, προκειμένου να κολλήσουν και να αποκτήσουν κατόπιν ανοσία. Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι επειδή τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν γρήγορα από την ασθένεια, ενώ η ανεμοβλογιά μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες αν κολλήσει κάποιος ως ενήλικος.

Οι ειδικοί όμως έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος ασφαλής και ιατρικά εγκεκριμένος τρόπος να αποκτήσει ένα παιδί ανοσία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τα παιδιά να λαμβάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου σε ηλικία 12-15 μηνών και την δεύτερη δόση όταν είναι 4-6 ετών. Το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά κατέστη για πρώτη φορά διαθέσιμο το 1995, ενώ από το 2006 μέχρι σήμερα τα κρούσματα της νόσου έχουν μειωθεί κατά 85% στις ΗΠΑ, χάρη στην επιμονή των γιατρών για τη χορήγηση και της δεύτερης κρίσιμης δόσης του εμβολίου.

Αν και ο Μπέβιν δεν αποκάλυψε τι ηλικία είχαν τα παιδιά του όταν κόλλησαν τον ιό, παραδέχτηκε ότι εκείνη ήταν μια αρκετά δύσκολη περίοδος για εκείνα. «Πέρασαν πολύ άσχημα για μερικές μέρες όταν κόλλησαν, αλλά στο τέλος όλα πήγαν κατ’ ευχήν», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σάλο στα social media, ενώ πολλοί ειδικοί έσπευσαν να καταδικάσουν δημόσια την πρακτική των «pox parties» φοβούμενοι ότι μπορεί και άλλοι anti-vaxxers να μιμηθούν το παράδειγμα του κυβερνήτη. Όπως επισημαίνουν στις δηλώσεις τους, αν και η πλειοψηφία των παιδιών περνάει σχετικά ελαφριά την ανεμοβλογιά, η ασθένεια μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως π.χ. βακτηριακές μολύνσεις, πνευμονία και εγκεφαλίτιδα.