Το πλαίσιο στρατηγικής για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας, με πρώτο σταθμό το σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων σε καίριους τομείς της οικονομίας στις αρχές Μαΐου, στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.

Όπως δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, το πλαίσιο περιλαμβάνει τρία στάδια που φτάνουν μέχρι τον τέλος του 2021, ενώ κάλεσε όλους να σεβαστούν τα περιοριστικά μέτρα ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών του Πάσχα, έτσι ώστε να καταστεί ρεαλιστικό το πλάνο της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το πρώτο στάδιο αφορά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19, το οποίο έχει εξαγγελθεί και εφαρμόζεται.

Το δεύτερο στάδιο αφορά σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων που υπολογίζεται, αν επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, να αρχίσει σταδιακά γύρω στις αρχές Μαΐου σε τομείς καίριας σημασίας για την οικονομία και στη βάση επιδημιολογικών στοιχείων με συντονισμένο τρόπο, που να μην θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια συγκράτησης του ιού στην Κύπρο.

Το τρίτο στάδιο αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας, δηλαδή την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021. Όπως σημείωσε ο κ. Πετρίδης, «η στρατηγική θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να προσαρμόζεται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, επιτρέποντας να υφίσταται οικονομική δραστηριότητα χωρίς αχρείαστα ρίσκα σε θέματα υγείας».

Ειδήσεις σήμερα:

Τσιόδρας: 102 νεκροί – 22 νέα κρούσματα – 2.192 συνολικά – 72 διασωληνωμένοι

Μόσιαλος: Πώς θα γίνει η άρση των περιορισμών

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο