Ο θάνατος συνολικά εννέα γυναικών στις ΗΠΑ από σπάνια μορφή καρκίνου που είχε σχετιστεί με μαστικά εμφυτεύματα έχει εγείρει ανησυχίες στην ιατρική κοινότητα, ενώ ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το θέμα.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη την Πέμπτη αναφέρεται ότι ο αριθμός των γυναικών που διαγιγνώσκονται με αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί στις 457 περιπτώσεις από 414.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο FDA είχε από το 2011 συσχετίσει τον εν λόγω καρκίνο με τα εμφυτεύματα μαστού και τώρα ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων επαναφέρει το θέμα στη δημοσιότητα.

Αν και το αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα δεν είναι υποτύπος καρκίνου του μαστού, εντοπίζεται συνήθως πέριξ του μαστικού εμφυτεύματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί σε γυναίκες που κάνει αυξητική στήθους με χρήση εμφυτεύματος επικαλυμμένης υφής αντί λείας υφής. Τα εμφυτεύματα με επικάλυψη, που έχουν σκληρότερο εξωτερικό στρώμα ώστε να προσαρμόζονται καλύτερα στον περιβάλλοντα μαστικό ιστό, συνήθως επιλέγονται από γιατρούς και ασθενείς επειδή είναι πιο σταθερά και δεν μετακινούνται μέσα στη μαστική θήκη.

Δεδομένης της αύξησης της συχνότητας του αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος, ο FDA αναγκάστηκε να εκδώσει σύσταση προς τους γιατρούς με στόχο την πρώιμη διάγνωση του ώστε να μην καθίσταται απειλητικό για την υγεία των γυναικών.

Στην οδηγία υπογραμμίζεται η σημασία του ενδελεχούς ελέγχου των γυναικών με μαστικά εμφυτεύματα για τυχόν συμπτώματα ή ενδείξεις του αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος.

«Θέλουμε οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν την σπάνια αυτή μορφή καρκίνου, ειδικά όταν έρχονται αντιμέτωποι με γυναίκες που έχουν οίδημα, πόνο ή όζους πέριξ των μαστικών εμφυτευμάτων, ώστε να επιταχύνεται η εύστοχη διάγνωση. Και φυσικά σε αυτό περιλαμβάνεται και η υποχρέωση δήλωσης των νέων κρουσμάτων, ώστε να υπάρχουν real-time δεδομένα για τη νόσο», αναφέρεται στο κείμενο της οδηγίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο η νόσος συνήθως εντοπίζεται γενικά «δίπλα στο ίδιο το εμφύτευμα» και περιέχεται μέσα στον ουλώδη ιστό που περιβάλλει το εμφύτευμα.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος περιλαμβάνει αρχικά την αφαίρεση του μαστικού εμφυτεύματος και τον ουλωδη ιστό που το περιβάλλει, ενώ σε μερικές περιπτώσεις απαιτείται χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπείας, σύμφωνα το εγκεκριμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο του FDA.

Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά, 1,5 εκατομμύρια γυναίκες, παγκοσμίως, σε ετήσια βάση, υποβάλλονται σε επεμβάσεις αυξητικής μαστού με ενθέματα. Ωστόσο η ποικιλία των προϊόντων που είναι εγκεκριμένα σε κάθε χώρα συνδυαστικά με την ελλιπή καταγραφή των πωλήσεων καθιστούν δύσκολη τη σαφή εκτίμηση του κινδύνου σε παγκόσμια κλίμακα.

Για την επιμόρφωση των ασθενών που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αυξητική μαστού, ο FDA παρέχει στην ιστοσελίδα του λεπτομερή πληροφόρηση για τα διαθέσιμα εμφυτεύματα και τα χαρακτηριστικά τους ώστε γιατροί και γυναίκες να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις. Τέλος, οι γυναίκες με μαστικά εμφυτεύματα ενθαρρύνονται να εφαρμόζουν τακτικά αυτο-έλεγχο των μαστών τους για τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα, όπως το οίδημα που είναι χαρακτηριστικό του αναπλαστικού μεγαλοκυττταρικού λεμφώματος.