Δριμεία κριτική από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και τον επικεφαλής του ΟΗΕ δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφασή του να «παγώσει» την συνδρομή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ειδικοί, όχι μόνο καταδικάζουν την απόφασή του να προβεί σε μια τέτοια κίνηση την ώρα που ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του Covid- 19 αλλά επισημαίνουν ότι η πράξη αυτή θα κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», πρώτος και καλύτερος ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε εντονότατα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου τονίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι «απολύτως κρίσιμος για τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να κερδίσει τον πόλεμο κατά του Covid-19».  Επισήμανε επίσης ότι «δεν ήταν η ώρα» να μειώσουμε τη χρηματοδότηση ή να αμφισβητήσουμε ό,τι έγινε.

«Μόλις γυρίσουμε επιτέλους τη σελίδα σε αυτήν την πανδημία, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω για να κατανοήσουμε πώς μια τέτοια ασθένεια προέκυψε και διαδόθηκε τόσο γρήγορα με καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη και πώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αντέδρασαν στην κρίση», είπε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Τα διδάγματα που έχουν αντληθεί θα είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων, καθώς ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον. Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα… Δεν είναι επίσης η ώρα να μειώσουμε τους οικονομικούς πόρους στις δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή οποιασδήποτε άλλης ανθρωπιστικής οργάνωσης για την καταπολέμηση του ιού».

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ δήλωσε ότι η αμερικανική χρηματοδότηση θα τεθεί σε αναστολή για 60 έως 90 ημέρες εν αναμονή μιας επανεξέτασης «για την εκτίμηση του ρόλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη σοβαρή κακοδιαχείριση και την κάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού». Επισημαίνεται ότι, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» του διεθνούς οργανισμού.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Αρχισυντάκτης του Lancet: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

«Ο Τραμπ στρέφεται εναντίον του ΠΟΥ για να καλύψει τις δικές του αποτυχίες στην κρίση του κορωνοιού», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Χόρτον, αρχισυντάκτης της ιατρικής επιθεώρησης «Lancet»

«Η απόφαση του Τραμπ ήταν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας… Κάθε επιστήμονας, κάθε εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, κάθε πολίτης πρέπει να αντισταθεί και να επαναστατήσει εναντίον αυτής της φρικτής προδοσίας της παγκόσμιας αλληλεγγύης», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αμές Αντάλτζια, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς που ειδικεύεται σε θέματα Ασφάλειας της Υγείας, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ έκανε λάθη και μπορεί να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις αλλά αυτά πρέπει να γίνουν μετά το πέρας της κρίσης. «Εν μέσω πανδημίας δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα πράγματα», τόνισε.

Για τον καθηγητή Ναχίντ Μπαντέλια, γιατρό μολυσματικών νόσων και αναπληρωτή καθηγητήςστην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης το «πάγωμα» της χρηματοδότησης από την πλευρά της Ουάσινγκτον συνιστά «απόλυτη καταστροφή».  «Ο ΠΟΥ είναι ένας παγκόσμιος εταίρος, η πλατφόρμα μέσω του οποίου, χρησιμοποιείται από ισχυρές χώρες για να μοιράζονται δεδομένα και τεχνολογία, σε παγκόσμιο επίπεδο γι΄αυτή την πανδημία», υπογράμμισε.

Καταδικαστέα η απόφαση, κακοήθης ο Τραμπ

Από την πλευρά της, η Λόρι Γκάρετ, πρώην ανώτερη συνεργάτιδα του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων δήλωσε ότι η απόφαση είναι μία «καταδικαστέα» πράξη από τον «κακοήθη» Τραμπ και θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές. «Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ είναι η μόνη σωτηρία που έχουν τα περισσότερα έθνη της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας-Ειρηνικού», τονίζει.

Για τον Λόρενς Γκόστιν, διευθυντή του Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας , οι ΗΠΑ θα είναι τελικά ο χαμένος της υπόθεσης καθώς άλλες χώρες θα καλύψουν το κενό αυξάνοντας τη δική τους χρηματοδότηση.  «Στην παγκόσμια υγεία και εν μέσω πανδημίας, η Αμερική θα χάσει τη φωνή της», δήλωσε ο Γκόστιν.

Τι καταλογίζει ο Τραμπ στον ΠΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δέχτηκε πυρά σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας και έχει κατηγορηθεί ότι δείχνει εύνοια προς την Κίνα.
Σε μήνυμά του στο Twitter, o ΠΟΥ, στις 14 Ιανουαρίου, ανέφερε ότι «οι προκαταρκτικές έρευνες που διενήργησαν οι κινεζικές αρχές δεν βρήκαν σαφή στοιχεία για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ωστόσο, αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού είχαν ενημερώσει τους ομολόγους τους στις 10 και 11 Ιανουαρίου, όπως και τους δημοσιογράφους στις 14 Ιανουαρίου, ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι μία ισχυρή πιθανότητα, δεδομένης της εμπειρίας προηγούμενων επιδημιών άλλων κορωνοϊών προτρέποντας να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι πήρε την απόφαση να ανασταλεί μέχρι νεωτέρας η συμβολή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξαιτίας της «κακής» διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού. «Σήμερα (χθες) διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο μαζί με το κλιμάκιο που έχει συστήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.

«Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα» της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, πρόσθεσε ο Τραμπ .

Για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει». Ο δισεκατομμυριούχος ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε τον διεθνή οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΥ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει το λόγο. .

Η ανακοίνωση του Τραμπ καταγράφηκε καθώς υπερασπίζεται με ολοένα πιο επιθετικό τόνο τους χειρισμούς της κυβέρνησής του ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επικρίνεται διότι αρχικά υποβάθμισε την απειλή, ενώ του επιρρίπτονται επίσης ευθύνες για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη διαγνωστικών εξετάσεων και τη διεύρυνσή τους. Την 24η Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωνε μέσω Twitter ότι η πανδημία ήταν «υπό έλεγχο» στις ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Πρωτοποριακή μελέτη επιστημόνων του Παστέρ σε συνεργασία με τον Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορωνοϊό

Έλληνας γιατρός από τις ΗΠΑ προειδοποιεί: Έχουμε ακόμα δρόμο -Αν υπάρξει χαλάρωση, θα υπάρξει και τιμωρία

Καθηγητής Γώγος: Ο κορωνοϊός θα παραμείνει ίσως και μετά το 2022 σαν δεύτερη γρίπη