homescreen

Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Τέλος οι λαϊκές για 14 ημέρες στη Θεσσαλία

Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Τέλος οι λαϊκές για 14 ημέρες στη Θεσσαλία


Μαίρη Μπιμπή

Υγειονομική ζώνη γύρω από τον οικισμό της Νέας Σμύρνης Λάρισας - «Συνιστούμε στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας να μείνουν σπίτι τους» - «Η κατάσταση είναι δύσκολη» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας - Μέτρα και σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες Καρδίτσας - Κλείνει η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας προϋποθέτει αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων για τον οικισμό Νέας Σμύρνης Λάρισας, με περίμετρο τους 4 όμορους δήμους.

Μετά το πρώτο κρούσμα στον οικισμό, «από προχθές το βραδύ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση» εξήγησε ο υφυπουργός, καθώς η ιχνηλάτηση οδήγησε σε 29 επαφές υψηλού ή μη κινδύνου, οπότε και «σήμανε συναγερμός», σημείωσε ο ίδιος, αφού από τα 17 πρώτα τεστ, τα 12 βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Συνολικά 20 άτομα έχουν καταχωρηθεί ως κρούσματα από την περιοχή σε 29 ελέγχους, γεγονός που οδήγησε στην κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον στους ρομά της Νέας Σμύρνης και με προσωρινή άρση μετακίνησής τους σε συγκεκριμένη περίμετρο.

 

Έκτοτε, κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν μεταβεί στον οικισμό από το πρωί, έχοντας ολοκληρώσει 200 δειγματοληπτικούς ελέγχους και τεστ γύρω από την περιοχή. Ήδη, σε δομή φιλοξενίας εκτός καραντίνας έχουν μεταφερθεί οι 20 θετικοί στον κορονοϊό κάτοικοι του οικισμού και υπό ισχυρή επιτήρηση, ενώ σε ξενοδοχεία έχουν μεταφερθεί όσοι κάτοικοι της περιοχής ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για προληπτικούς λόγους.

Πραγματοποιώντας το πρωί αυτοψία στον οικισμό, ενεργοποιήθηκε μια δέσμη νέων μέτρων κατόπιν σύσκεψης των αυτοδιοικητικών αρχών, εκπροσώπων των ρομά και δημάρχων των όμορων δήμων, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων σήμερα το πρωί στην περιοχή. Μετά το πέρας της σύσκεψης, αποφασίστηκε πέρα από την παραμονή των κατοίκων του οικισμού της Νέας Σμύρνης σε 14ημερη καραντίνα:

· Η αναστολή των λαϊκών αγορών για 14 ημέρες στη Θεσσαλία

· Η απαγόρυση άσκησης κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου

· Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες Καρδίτσας.

· Ο ορισμός 4 διαμεσολαβητών στις περιοχές αυτές μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ρομά.

· Οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού νέας Σμύρνης σε τρόφιμα, φάρμακα υγειονομικό υλικό

· Η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του ΕΣΥ στην περιοχή

· Το κλείσιμο της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο, γιατί προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό σε καραντίνα

«Η κατάσταση είναι δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας στο συγκεκριμένο οικισμό «αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση». Για το λόγο αυτό «συνιστούμε στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας να μείνουν σπίτι τους» τόνισε ο Υφυπουργός.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα σχετικά με την υποδοχή που έτυχαν σήμερα το πρωί στην περιοχή, «μια, δυο τρεις φωνές που στο τέλος της αποχώρησής μας ρωτούσαν γιατί δεν επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο οικισμό η καραντίνα, δεν έρχονται να ανατρέψουν τη γενική εικόνα που έχουμε και ο καθηγητής και εγώ» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση κλειστά παραμένουν μέχρι τις 10 Απριλίου όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ τότε θα παρθούν οι νεότερες αποφάσεις. Επίσης, διευκρίνισε ότι η παροχή τηλεφωνικής κοινωνικο-ψυχολογικής υποστήριξης από τη γραμμή 10306 του υπουργείου Υγείας και του ΕΚΠΑ είναι δωρεάν, ενώ «όπου υπήρξαν χρεώσεις, θα πιστωθούν σε επόμενο λογαριασμό των πολιτών».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ατομικής λατρείας τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, διευκρινίζοντας με αφορμή σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι όπως οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς, κλειστοί θα παραμείνουν οι χώροι λατρείας για όλα τα δόγματα και τις άλλες θρησκείες.

Ειδήσεις σήμερα:

Bloomberg: Η Ελλάδα δείχνει τον σωστό τρόπο διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. για το Πάσχα

Χαρδαλιάς και Τσιόδρας στη Λάρισα – «Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση» στον οικισμό Νέα Σμύρνη