Η Κύπρος έχει ήδη δεσμεύσει ποσότητες χλωροκίνης που επαρκούν για 240 χιλιάδες άτομα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια του φαρμάκου για το σύνολο του πληθυσμού στο νησί.

Ανέφερε ακόμα ότι πρόθεση της κυβέρνησης, παρά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου για χρήση προστατευτικής μάσκας από το σύνολο του πληθυσμού, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας του έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια 9 εκατομμυρίων μασκών, με κόστος 3 εκατομμύρια ευρώ. Τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου διαγωνισμού αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Σε σχέση με τη χθεσινή παραλαβή 5 τόνων χλωροκίνης από την για τις ανάγκες Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Ιωάννου είπε πως εδώ και δέκα μέρες έχει εγκριθεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά, προσθέτοντας ότι η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν εγκρίνει το θεραπευτικό πρωτόκολλο και μέρος του πρωτοκόλλου είναι και το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Όσον αφορά στη διαθεσιμότητα του φαρμάκου στην Κύπρο, ανέφερε ότι έχουν ήδη δεσμευθεί ποσότητες, οι οποίες επαρκούν για 240 χιλιάδες ασθενείς στην Κύπρο, για να σημειώσει ότι η εισαγωγή που έγινε χθες σε συνεργασία με το Ισραήλ είναι για να καλύψει τις ανάγκες του Ισραήλ και πιθανόν μελλοντικές ανάγκες, που μπορεί να προκύψουν στην Κύπρο.

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπήρχε και υπάρχει επάρκεια ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσηλευτήρια», σημειώνοντας ότι «υπήρξε παγκόσμια έλλειψη τα συγκεκριμένα αναλώσιμα και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες που έχει ανοίξει και η αγορά της Κίνας έχουμε κάνει τεράστιο αγώνα να εξασφαλίσουμε ποσότητες».

«Ήδη», είπε, «το πρώτο φορτίο έχει έρθει την προηγούμενη εβδομάδα, το επόμενο αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή και έχουμε αγοράσει εξοπλισμό αξίας 15 εκατομμυρίων, ο οποίος είναι αρκετός για τους επόμενους 6 με 7 μήνες».

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα φάρμακα και πειράματα για εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Μάχη» για την αντιμετώπιση του COVID-19: Οι βασικότερες πιθανές θεραπείες

Ο παγκόσμιος πόλεμος για τη χλωροκίνη