Σε επικίνδυνο συνδυασμό για τη υγεία των Ελλήνων εξελίσσεται η έλλειψη κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μαζί με το δυνατό κύμα της εποχικής γρίπης.
Η λίστα με τους ασθενείς που διασωληνωμένοι σε κλινικές του ΕΣΥ περιμένουν να ελευθερωθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ περιλαμβάνει καθημερινά, από την αρχή του έτους, δεκάδες ανθρώπους, με πολύ μικρό αριθμό «τυχερών» να βγαίνουν από αυτή διότι βρέθηκε το πολυπόθητο κρεββάτι και μεγάλο αριθμό λιγότερο τυχερών να παραμένουν σε αυτή, δίνοντας μια άνιση μάχη για τη ζωή τους.
Οι απώλειες από αυτήν την άνιση μάχη δεν είναι εύκολο να καταγραφούν. Τα στοιχεία αλλάζουν συνεχώς, το ίδιο και οι επιπλοκές και συνεπώς οι λόγοι θανάτου. Το βέβαιον είναι πως τρεις ασθενείς που είχαν διασωληνωθεί στο νοσοκομείο Ζακύνθου και ανέμεναν να εισαχθούν σε ΜΕΘ κατέληξαν από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα. Ένας 73χρονος κατέληξε σε ΜΕΘ της Πάτρας όπου διακομίστηκε έπειτα από επτά ημέρες αναμονής, ένας 69χρονος κατέληξε στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου και την ίδια μοιραία διαδρομή έκανε μια 67χρονη γυναίκα που επίσης βρισκόταν διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ και παράλληλα στη λίστα αναμονής.
Στα θύματα της λίστας προστέθηκε χθες, Πέμπτη, και μια ασθενής που κατέληξε λόγω επιπλοκών της γρίπης αλλά εκτός ΜΕΘ. Κατά τον εβδομαδιαίο απολογισμό του το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανέφερε πως από τους τρεις ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών της γρίπης κατά το διάστημα 7-13 Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, μία γυναίκα πέθανε εκτός ΜΕΘ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αποσαφηνίζει βεβαίως αν είχε ζητηθεί ή όχι ΜΕΘ για την ασθενή.
Πάντως, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι η ζωή των τουλάχιστον αυτών τεσσάρων ανθρώπων δεν θα είχε τερματιστεί αν είχαν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Όπως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παλέψουν με άλλους, ίσους όρους για τη ζωή τους. Έρευνες σε ΜΕΘ έχουν δείξει πως ένας βαρέως πάσχων που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ έχει πιθανότητες έως και 23% να καταλήξει, ενώ το ποσοστό διπλασιάζεται στο 45 – 50% για τον βαρέως πάσχοντα εκτός ΜΕΘ.
Η εποχική γρίπη που καταγράφεται σε αυτήν την περίοδο και θα διαρκέσει για άλλους δύο μήνες σε υψηλό επίπεδο, θεωρείται αστάθμητος παράγοντας για την επιβάρυνση των ούτως ή άλλως ανεπαρκών ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό αυτό που αποτυπώθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ την εβδομάδα 7-13 Ιανουαρίου στη χώρα μας: αυξήθηκαν κατά τρία τα θανατηφόρα περιστατικά (συνολικά 4) και τριπλασιάστηκαν οι ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ (συνολικά 35).
Οι επιστήμονες περίμεναν μεν να δυναμώσει το κύμα της γρίπης – μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί μόλις τρία κρούσματα και ένας θάνατος- αλλά δεν είχαν προβλέψει την εκτίναξη του. Εκείνη την εβδομάδα λοιπόν χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ τουλάχιστον 21 ασθενείς με γρίπη.
Από τα 35 κρούσματα γρίπης που καταγράφηκαν φαίνεται πως κυριαρχεί ο υπότυπος Α (Η1Ν1), δηλαδή το λεγόμενο πανδημικό στέλεχος που συνδέεται με επιπλοκές που οδηγούν συχνότερα σε νοσηλεία σε ΜΕΘ.