Εγκρίθηκε, το πρωί της Πέμπτης, από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο προτεινόμενος από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, Βασίλης Πλαγιανάκος για την ανάληψη της προεδρίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Κατά την ίδια ακροαματική διαδικασία εγκρίθηκε και ο διορισμός στη θέση του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του Ιωάννη Μαλέμη.

Η διαδικασία ήταν τυπική και ουσιαστικά επικύρωσε τις επιλογές της Αριστοτέλους για τους δύο κομβικούς αυτούς φορείς του τομέα Υγείας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Ξανθός αφού υπενθύμισε τους λόγους παραίτησης των προηγούμενων προέδρων του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ, Σωτήρη Μπερσίμη και Αικατερίνης Αντωνίου, αντίστοιχα, χαρακτήρισε τους κ.κ. Πλαγιανάκο και Μαλέμη «εξαιρετικές περιπτώσεις», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «δύο ανθρώπους, οι οποίοι έχουν και επιστημονική επάρκεια και γνώση και συνάφεια με το αντικείμενο και προφανώς, έχουν και την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας στο να συνεχίσουν το έργο το οποίο έχει δρομολογηθεί όλα αυτά τα χρόνια».

Αναφερόμενος στον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογή στη Βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βασίλη Πλαγιανάκο, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη αξία για εμάς να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης αυτού του φορέα [ΕΟΠΥΥ], κάτι το οποίο έχει δρομολογηθεί όλα τα χρόνια».

Για τον κ. Μαλέμη ο κ. Ξανθός είπε ότι είναι ο σημερινός πρώτος Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, που δουλεύει 33 χρόνια στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων «με πολύ μεγάλη διοικητική και επιστημονική εμπειρία και, κατά την άποψή μας, διασφαλίζει απόλυτα την συνέχεια στο σχέδιο αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του ΕΟΦ, ο οποίος είναι ένας οργανισμός με πολύ κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο στην πολιτική φαρμάκου στη χώρα και στη διασφάλιση του δικαιώματος του πολιτών της χώρας μας στο να έχουν πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτό αφορά παλαιά, φθηνά και αποτελεσματικά φάρμακα με τα οποία ρυθμίζονται χρόνιες παθήσεις, είτε αφορά σύγχρονα, καινοτόμα και αποτελεσματικά φάρμακα, τα οποία νέες ανάγκες και νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις οποίες, προφανώς, έχουν δικαίωμα να έχουν πρόσβαση οι πολίτες της χώρας μας».

Τα σχέδια του Βασίλη Πλαγιανάκου για τον ΕΟΠΥΥ

Ο κ. Πλαγιανάκος κατά την ομιλία του είπε ότι ο νέος σχεδιασμός του για τον ΕΟΠΥΥ θα βασίζεται στην ισορροπία ανάμεσα σε όσα πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στο παρελθόν και στη διαρκή πρόοδο, την καινοτομία και την ανάπτυξη.

«Πρώτο μας μέλημα είναι η εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ με κύριο γνώμονα ν’ ανταμείψουμε αυτούς που αξίζουν και παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα να ελέγξουμε και να εξορθολογίσουμε τις τιμές αποζημίωσης υλικών και παροχών. Παράλληλα, θα ολοκληρώσουμε τη σύναψη συμβάσεων με όλους τους παρόχους. Θα συνεχιστεί το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού, που αποτελεί ένα προαπαιτούμενο και όχι αυτοσκοπό για την αποτελεσματική επίτευξη όλων των παρεμβάσεών μας. Αδιαπραγμάτευτο στόχος είναι η ταχύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Οι διαδικασίες θα πρέπει, να γίνουν γρηγορότερες και οι έλεγχοι και οι εγκρίσεις αυτοματοποιημένες, χωρίς ν’ απαιτείται φυσική παρουσία του ασθενή. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρώ ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για την κατάργηση της έντυπης υποβολής του συνόλου των συνταγών, παραπεμπτικών και γνωματεύσεων που αφαιρούν τους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ», είπε.

Αναφορικά με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ο νέος πρόεδρος είπε ότι στόχος του είναι ο περιορισμός των αποστάσεων και ελαχιστοποίησης της αναμονής, η αναδιοργάνωση του τρόπου λειτουργίας των φαρμακοποιών, ώστε ο χρόνιος ασθενής ο οποίος δυσκολεύεται να μετακινηθεί ή οι κάτοικοι σε απομακρυσμένες περιοχές, να μπορεί, να παραλαμβάνει χωρίς πρόσθετα εμπόδια τα φάρμακα στο σπίτι του. «Τέλος, για πρώτη φορά θα υπάρξει κάλυψη οδοντιατρικών υπηρεσιών για τους πολίτες», εξήγγειλε ο κ. Πλαγιανάκος.

Ιωάννης Μαλέμης: Νέο σύστημα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΦ με τη σειρά του ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι αναπτύσσονται ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες θα βοηθήσουν στην άμεση ενημέρωση των ελλείψεων φαρμάκων. «Δηλαδή, μέσα σε 48 ώρες κάθε γιατρός, κάθε φαρμακοποιός, κάθε φαρμακευτική εταιρεία θα μπορεί να ενημερώνει πρόβλημα έλλειψης φαρμάκου και ταυτόχρονα μέσα σε 48 ώρες να μπορέσει ο Οργανισμός να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων», εξήγησε.

Ακόμα ο κ. Μαλέμης υποστήριξε ότι έχει επιτευχθεί μείωση του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας ενός φαρμάκου, η οποία κάποτε μπορούσε να κάνει και έξι και οκτώ μήνες. «Σε δύο μήνες, λοιπόν, έχουμε πετύχει το στόχο να μπορέσουμε να εκδίδουμε τις άδειες κυκλοφορίας, προχωράμε στις κλινικές μελέτες και έχουμε μειώσει τον χρόνο έγκρισης μιας κλινικής μελέτης σε διάστημα 30 με 35 ημερών σε συνεργασία και με την Επιτροπή Ασφάλειας και Βιοηθικής», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο Μητρώο Καταγραφής Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων λέγοντας ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2019, ενώ σημείωσε ότι ο ΕΟΦ θα κάνει ότι μπορεί για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων στη συνταγογράφηση.