Μετά τη διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, καταρρέουν τέσσερις ακόμα δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης της Αττικής, καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) και καλεί το υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να αναστραφεί η κατάσταση.
Οι τέσσερις δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (ΠΦΥ) της Αττικής που βρίσκονται στο… κόκκινο απο πλευρας στελέχωσης είναι το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, το Τοπικό Ιατρείο Ωρωπού και τα Περιφερειακά Ιατρεία Αυλώνας και Αφιδνών. Όλα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της ελλιπούς στελέχωσής τους που όπως επισημαίνει με ανακοινωσή του ο ΙΣΑ, καθιστά αδύνατη τη σωστή λειτουργία τους και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο κατά την οποία θα αυξηθούν κατακόρυφα οι ανάγκες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε η Συντονίστρια Επιστημονικής Λειτουργίας του ΚΥ Καπανδριτίου στις 14 /6/2019,στη Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ Αττικής και κοινοποίησε στον ΙΣΑ, τίθεται σε κίνδυνο η 24ωρη εφημεριακή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου καθώς είναι απαραίτητη η παρουσία δύο ιατρών Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας καθημερινά.
Όπως τονίζεται «η κατανομή του προσωπικού σε ειδικότητες είναι τέτοια που παρά την επιφανειακά ικανή δύναμη του Κέντρου, συγκεκριμένοι γιατροί Γενικής Ιατρικής Παθολογίας καλούνται να καλύψουν 60-62 εφημερίες μηνιαίως, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης 22 ημερών εφημερίας για τον μήνα Ιούλιο 2019, με την παραδοχή ότι δεν θα δοθούν καλοκαιρινές άδειες τον μήνα αυτό αλλά ούτε και ρεπό. Είναι φανερό ότι οι βασικές εφημερίες δεν είναι εφικτό να στελεχωθούν».
Σημειώνεται ότι το ΚΥ Καπανδριτίου λειτουργεί επίσης τα περιφερειακά ιατρεία Αυλώνα και Αφιδνών απασχολώντας γιατρούς Γενικής Ιατρικής.
«Πέρα από την συνεχή υπέρβαση του μέγιστου ορίου εργασίας (60 ωρών εβδομαδιαίως συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών) το οποίο έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεχής υποχρέωση των Γενικών Ιατρών και των επικουρικών ιατρών να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες εφημεριών του κέντρου Υγείας Καπανδριτίου καθ’ όλο τον μήνα και τις δύο βάρδιες του Τοπικού Ιατρείου Ωρωπού, οδηγεί νομοτελειακά σε σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και επιφέρει όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες ιατρικού σφάλματος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο έγγραφο της Συντονίστριας της Επιστημονικής Λειτουργίας του ΚΥ Καπανδριτίου.
Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής: «Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κωφεύοντας προκλητικά όλο αυτό το διάστημα στις συνεχείς εκκλήσεις του υγειονομικού προσωπικού να μεριμνήσει για τη στελέχωση των Μονάδων. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους ακόμα και στις τουριστικές περιοχές που θα κληθούν αυτό το χρονικό διάστημα να καλύψουν μεγάλες υγειονομικές ανάγκες. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν μπορούν να επιβιώσουν και οδηγούνται στο λουκέτο. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας έχει καταρρεύσει και η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τους πολίτες και εκθέτει τη χώρα μας».