Την πρόταση του υπουργείου Υγείας να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ ευρώ από τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2020, θα συζητήσουν αύριο τα μέλη του συντονιστικού οργάνου των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις διαρκείας που έχουν προκηρύξει ήδη από τη Δευτέρα, 10 Ιουνίου.
Η πρόταση του υπουργείου Υγείας προς τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κατά τη σημερινή τους συνάντηση θεωρείται ότι μπορεί να υλοποιηθεί ακόμη και την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, καθώς για να εφαρμοστεί χρειάζεται εισήγηση και απόφαση που θα λάβει η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και θα εγκρίνει ο υπουργός Υγείας, χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση της Βουλής.
Ποια είναι τα αιτήματα των διαγνωστικών κέντρων
Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κατέβασαν «ρολά» ζητώντας την επανεξέταση γενικώς του clawback (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις) και ειδικώς του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 που υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ. Η καθολική συμμετοχή των διαγνωστικών κέντρων ενέτεινε τις πιέσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Για το 2018 ο «κλειστός» προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ είναι 370 εκατ. ευρώ ετησίως, ωστόσο, στην πράξη διενεργήθηκαν εξετάσεις που αγγίζουν τα 480 εκατ. ευρώ. Την υπέρβαση των 110 εκατ. ευρώ για το 2018 καλούνται να την επιστρέψουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.
Στις κινητοποιήσεις μετέχουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ). Πρόκειται για χιλιάδες ιδιωτικά εργαστήρια στα οποία σημειωτέον διενεργείται το 95% των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, καθώς στο σύστημα δημόσιας υγείας οι αντίστοιχες δομές είναι… είδος προς εξαφάνιση, είτε λόγω προσωπικού είτε λόγω υποχρηματοδότησης.
Όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό όργανο, τα εργαστήρια θα παραμείνουν ανοικτά τις απογευματινές ώρες όλης της εβδομάδας, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί. Θα λειτουργούν από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, για να δίδουν απαντήσεις, αλλά θα απέχουν από τα λοιπά καθήκοντά τους. Δεν θα εξυπηρετούν ούτε τους ασθενείς που έχουν παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ ούτε και όσους ζητούν να πληρώσουν τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν.
Η σημερινή συζήτηση του συντονιστικού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που επιδεικνύει προεκλογική διάθεση διαλόγου έρχεται σε συνέχεια της άκαρπης συνάντησης της προηγούμενης Τρίτης. Τότε, οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν ζητήσει να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 με αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, όπως τα 50 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από την εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων πολιτών για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο και τούς πρότεινε ανακατανομές ποσών εντός του υπάρχοντος «κλειστού» προϋπολογισμού, πρόταση που απορρίφθηκε.