Με μία απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, και η οποία μόνο ερωτηματικά γεννά για τον (προεκλογικό) χρόνο δημοσίευσής της, η διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και γιατρός κυρία Όλγα Ιορδανίδου μετατάσσεται από το Θριάσιο όπου είναι η οργανική της θέση, στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», και μάλιστα σε συνιστώμενη ειδικά για αυτή θέση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Την απόφαση μετάταξης της επί τρία χρόνια επικεφαλής της 2ης ΥΠΕ, και στενής φίλης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, δημοσιοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τη Δευτέρα.

Ωστόσο, δεν αποσαφηνίζεται από το υπουργείο Υγείας – με το οποίο επικοινώνησε το protothema.gr- αν η μετάταξη και τα νέα καθήκοντα της κυρίας Ιορδανίδου θα επηρεάσουν και τη θέση της ως διοικήτριας στην ΥΠΕ. «Άσκησε το δικαίωμά της να μεταταταχθεί» ανέφεραν πηγές από την Αριστοτέλους, αλλά δεν εξηγούσαν για ποιο λόγο έγινε τη συγκεκριμένη περίοδο η μετάταξη, εφόσον η ίδια πρακτικά όσο διοικεί την ΥΠΕ δεν εργάζεται στο Θριάσιο, καθώς η θέση της στην ΥΠΕ είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κυρία Ιορδανίδου έχει υποβάλλει την παραίτησή της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό εάν αυτή έχει γίνει δεκτή.

«Η Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ κα. Ιορδανίδου παραιτήθηκε πριν βουλιάξει το καράβι και μετατάχθηκε σε ομοιόβαθμη συνιστώμενη προσωρινή προσωποπαγή θέση ιατρού στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός. Με απόφαση Υπουργού. Να προλάβει» είναι το καυστικό σχόλιο του προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Μιχάλη Γιαννάκου.

Σημειωτέον πως η μετάταξη ενός γιατρού θεωρείται μία «επίπονη» γραφειοκρατική διαδικασία. Πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των διοικητών των νοσοκομείων που εμπλέκονται (εν προκειμένω Θριάσιο και «Ερυθρός Σταυρός») καθώς και των δύο διοικητών των ΥΠΕ, εφόσον πρόκειται για διαφορετικές υγειονομικές περιφέρειες της Αττικής, 1η και 2η. Εφόσον υπάρχουν οι θετικές γνωμοδοτήσεις από τους εμπλεκόμενους, τότε οδεύει προς υπογραφή στον υπουργό Υγείας.

Στην προκειμένη περίπτωση βεβαίως ανακύπτει το εξής θέμα: η κυρία Ιορδανίδου ως γιατρός στο Θριάσιο ζήτησε μετάταξη και ταυτόχρονα ως επικεφαλής της 2ης ΥΠΕ κλήθηκε να εγκρίνει τη μετάταξή της!

Στο κάδρο μπαίνει επίσης και ο διοικητής του «Ερυθρού Σταυρού», κ. Ευθύμης Γεωργόπουλος, καθώς είναι ο διοικητής που κλήθηκε εσπευσμένα και ελλείψει άλλων στελεχών να…διοικήσει και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, μετά το σκάνδαλο με τον διοικητή κ. Δημήτρη Μπούτο, με τους τέσσερις πλαστούς τίτλους. Ο συγκεκριμένος διοικητής, «διπλοθεσίτης» κατά την ΠΟΕΔΗΝ, έχει προϊσταμένη στην 2η ΥΠΕ την κυρία Ιορδανίδου. Και είναι αυτός που κλήθηκε να εγκρίνει το αίτημα της μετάταξης και να συστήσει προσωπαγή προσωρινή θέση στα ΤΕΠ του άλλου νοσοκομείου που διοικεί στην Αθήνα.

ΠΟΕΔΗΝ: Καταγγέλλει προεκλογικά ρουσφέτια και στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας

Η κυρία Ιορδανίδου όπως και ο κ. Γεωργόπουλος «συναντιούνται» επίσης τους τελευταίους μήνες εκτός από το πεδίο της 2ης ΥΠΕ, και σε ένα άλλο κομβικό χώρο. Αποτελούσαν τα δύο μέλη της τριμελούς επιτροπής (το άλλο μέλος ήταν ο επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας, ΣΕΥΥΠ) οι οποίοι αξιολόγησαν τις αιτήσεις των υποψηφίων Επιθεωρητών και κάλεσαν τους υποψηφίους για προσωπική συνέντευξη, στο πλαίσιο της διαδικασίας που είχε δρομολογηθεί μετά τη σχετική προκήρυξη του περασμένου Αυγούστου.

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με την απόφαση που παρουσιάζει η ΠΟΕΔΗΝ, τοποθετήθηκαν με απόσπαση για τρία χρόνια 41 υπάλληλοι νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ως Επιθεωρητές ή βοηθοί Επιθεωρητές στο ΣΕΥΥΠ και άλλοι 17 στο Περιφερειακό Γραφείο ΣΕΥΥΠ Μακεδονίας – Θράκης.

Η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει αυτές τις τοποθετήσεις «προεκλογικά ρουσφέτια» ενώ σχολιάζει αρνητικά το γεγονός ότι πρόκειται για τριετή απόσπαση, θεωρώντας πως «καλύπτει τα νώτα της η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα».

Κύκλοι του ΣΕΥΥΠ, πάντως, ανέφεραν στο protothema.gr πως είναι τυχαίο γεγονός η ανάρτηση των αποφάσεων των αποσπάσεων καθώς επρόκειτο να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι η σχετική διαδικασία. Έχουν πληρωθεί και οι 113 θέσεις Επιθεωρητών ή βοηθών Επιθεωρητών και αναμένεται να υπογραφούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για την τοποθέτησή τους στο ΣΕΥΥΠ.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει, τέλος, πως εργαζόμενη από το Θριάσιο που θα αποσπαστεί στο ΣΕΥΥΠ εμπλέκεται από το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης ότι είχε αφήσει τον υπηρεσιακό φάκελο του «πλαστογράφου» διοικητή του Γενικού Κρατικού Νίκαιας και εργαζόμενου στο τμήμα Διοικητικό – Οικονομικό του Θριάσιου, κ. Μπούτου με τα πλαστά πτυχία στο γραφείο του ώστε εκείνος να τα αφαιρέσει και να μην μπορούν να βρεθούν κατά τον έλεγχο. Από το ΣΕΥΥΠ, πάντως, υπεραμύνονται της διαδικασίας που ακολουθήθηκε μέσω της τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης και υποστηρίζουν πως το λευκό, πειθαρχικό μητρώο είναι βασική προϋπόθεση όλων των αποσπασθέντων προκειμένου να υπηρετήσουν στο ΣΕΥΥΠ.

Τομέας Υγείας ΚΙΝΑΛ: «Σύμπτωση» ότι ο διοικητής του Ερυθρού είναι «πολυεργαλείο του Πολάκη» 

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και ο Τομέας Υγείας του ΚΙΝΑΛ, που χαρακτηρίζει παράνομη τη σύνθεση της επιτροπής, που εισηγήθηκε τον διορισμό νέων Επιθεωρητών Υγεία, με τον κ. Πολάκη να υπογράφει τη σχετική απόφαση.

Μετά τη βιασύνη για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη, χθες βράδυ ο Υπουργός Υγείας, υπέγραψε την απόφαση διορισμού νέων Επιθεωρητών Υγείας, ύστερα από εισήγηση ελεγχόμενης επιτροπής, με παράνομη σύνθεση.

Στις αρμοδιότητες των επιθεωρητών, είναι μεταξύ των άλλων ο έλεγχος των Νοσοκομείων και οι υπηρεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών.

Με αυτό το δεδομένο είναι αδιανόητο και προδήλως παράνομο, στην επιτροπή που αξιολόγησε τους νέους επιθεωρητές υγείας, ως μέλη να συμμετέχουν ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Κοργιαλένειο Μπενάκειο» (Ερυθρός Σταυρός) και η Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ.

Το ότι ο Διοικητής του Ερυθρού είναι «Πολυεργαλείο» του κ. Πολάκη, καθώς εκτός του Ερυθρού διοικεί και το Γ.Ν. Νίκαιας, προφανώς είναι «σύμπτωση».

Το ότι η επιτροπή καθυστερούσε τα αποτελέσματα μέχρι τις ευρωεκλογές και πάλι «σύμπτωση» είναι.

Το ότι μαζί με τους νέους Επιθεωρητές το Υπουργείο Υγείας με απόφαση Γενικού Γραμματέα, κρατούσε ως «ομήρους» και 10 παλαιούς επιθεωρητές είναι και αυτό «σύμπτωση».

Αυτό που δεν είναι σύμπτωση, αλλά σύμπτωμα θράσους και πανικού, είναι η υπογραφή της απόφασης χθες το βράδυ.

Μάταιος κόπος! Τα ψέματα τελείωσαν και η νομιμότητα είναι ανάγκη να αποκατασταθεί.

Τι απαντά η 2η Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου

Απαντώντας στην ΠΟΕΔΗΝ η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η κ. Ιορδανίδου παραμένει διοικήτρια της επίμαχης ΥΠΕ και ότι, «η μετάταξη της κ. Ιορδανίδου ουδόλως επηρεάζει την άσκηση των καθηκόντων της, ως Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ καθώς και την υλοποίηση του ήδη αναγνωρισμένου έργου της»!

Στέλνει δε εξώδικο προς  όλους τους εμπλεκομένους καταγγέλλοντας «αισχρή συκοφαντική επίθεση και την εγκληματική διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στις 3/6/2019, η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ στο Δελτίο Τύπου με Αρ. Πρωτ.. 1679, αναφερόμενη στη Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ και «φίλη» του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, ψευδώς διαδίδει ότι Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ «εγκατέλειψε τη 2η ΥΠΕ», ότι Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ «παραιτήθηκε» από την θέση της ως Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ, προκειμένου να προλάβει «πριν βουλιάξει το καράβι».
Ενημερώνουμε τους αξιότιμους κ. Γιαννακό και κ. Παπαναστάση ως εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Η κ. Ιορδανίδου παραμένει Διοικήτρια της 2ης Υ.ΠΕ. μέχρι τη λήξη της θητείας της (ΦΕΚ Τεύχος ΥΟΔΔ 228/23.04.2018) στις 15/3/2020 και συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα της και να προασπίζεται το ΕΣΥ με το ίδιο πάθος και αίσθημα ευθύνης που κάνει μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά στην απόφαση διορισμού των επιθεωρητών στο ΣΕΥΥΠ, αυτή αποτελεί το τελικό στάδιο μιας απολύτως νόμιμης διαδικασίας που ξεκίνησε το περασμένο έτος, στις 29/11/2018, με την υπ’ αρ Ά1β/Γ.Π.οικ.92729 Απόφαση Συγκρότησης και Ορισμού Μελών της Τριμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής, της οποίας η κ. Ιορδανίδου, μαζί με τον κ. Στ. Ευαγγελάτο και Ε. Γεωργόπουλο διατέλεσε μέλος.

Η μετάταξη της κ. Ιορδανίδου ουδόλως επηρεάζει την άσκηση των καθηκόντων της, ως Διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ καθώς και την υλοποίηση του ήδη αναγνωρισμένου έργου της.

Σήμερα αποστέλλεται εξώδικη δήλωση προς όλους τους εμπλεκομένους σε αυτήν την αισχρή συκοφαντική επίθεση και την εγκληματική διασπορά ψευδών ειδήσεων για τη ΔΥΠΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ, για τη Διοικήτρια αυτής και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας επιφυλασσόμενών απάντων των δικαιωμάτων τους».