Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού να μην επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών του περασμένου Μαρτίου και να ζητήσει εκ νέου τη διενέργεια αρχαιρεσιών για το προεδρείο του ανώτατου θεσμικού οργάνου εκπροσώπησης των γιατρών. Πλέον στο «φόντο» της αντιπαράθεσης έχει μπει και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) κλιμάκιο του οποίου επισκέφθηκε τα γραφεία του ΠΙΣ και έπειτα από έλεγχο διαπίστωσε ότι έχει εξαφανιστεί το πρωτότυπο εκλογικό υλικό το οποίο έπρεπε να είχε αποσταλεί στον υπουργό Υγείας για την επικύρωση των εκλογών.
Στον ΠΙΣ έχουν διαμορφωθεί τώρα δύο «στρατόπεδα», το εκλεγμένο προεδρείο όπως προσδιορίζεται το ΔΣ που συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις εκλογές με πρόεδρο τον κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο (το οποίο όμως δεν αναγνωρίζει το υπουργείο Υγείας) και το μεταβατικό προεδρείο με πρόεδρο τον κ. Αναστάσιο Βασιάδη, που ορίστηκε ως επικεφαλής την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να διενεργήσει τις νέες εκλογές. Σημειώνεται πως και οι δυο πρόεδροι προέρχονται από την παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ, ενώ κάθε προεδρείου αρνείται την ύπαρξη του άλλου.
Το μεταβατικό προεδρείου αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως «οι εκλογές που διενεργήθηκαν στις 3 Μαρτίου 2019 κηλιδώθηκαν από ανεπίτρεπτα φαινόμενα νοθείας, που προκάλεσαν τεκμηριωμένες καταγγελίες εκ μέρους ιατρών που συμμετείχαν σε αυτές». Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας έδωσε την εντολή στο ΔΣ που διενέργησε τις εκλογές της 3ης Μαρτίου να διενεργήσει νέες εκλογές εντός δύο μηνών και να διαχειριστεί στο ενδιάμεσο διάστημα τα τρέχοντα ζητήματα του ΠΙΣ. Ο επικεφαλής του μεταβατικού ΔΣ ανέλαβε κατόπιν της άρνησης του προηγούμενου προέδρου, κ. Μιχάλη Βλασταράκου, να αναλάβει τα σχετικά καθήκοντα. Οι επαναληπτικές αρχαιρεσίες προσδιορίστηκαν για τις 22 Ιουνίου 2019.
Το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε επίσης πως θα διεκπεραιώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει πλέον ο ΠΙΣ με τη νομοθεσία σχετικά με τη χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος και τις εξετάσεις ειδικότητας, διαδικασίες στις οποίες υπάρχει εμπλοκή το τελευταίο δίμηνο.
«Εισβολή και κατάληψη του ΠΙΣ» βλέπει το προεδρείο υπό τον Εξαδάκτυλο
Από την άλλη πλευρά, το προεδρείο που συγκροτήθηκε σε σώμα στις 16 Μαρτίου, με φόντο καταγγελίες για νοθεία στην εκλογική διαδικασία, ακόμη και από εκλέκτορες προσκείμενους στην κεντροδεξιά παράταξη του κ. Εξαδάκτυλου, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο «για εισβολή και κατάληψη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που έκαναν φιλοκυβερνητικοί συνδικαλιστές και οι συνοδοιπόροι τους» και καταλογίζοντας ευθύνη στον υπουργό Υγείας για «πληθώρα παρανομιών».
«Το αποτέλεσμα ήταν να εκδώσουν ανώνυμο Δελτίο Τύπου, κάνοντας μάλιστα χρήση του λογότυπου του ΠΙΣ, όπου ενημερώνουν με θράσος ότι έπειτα από συνεδρίαση χωρίς απαρτία και με την παρουσία μόλις έξι (6) ατόμων και όχι τουλάχιστον οκτώ (8) στους δεκαπέντε (15) όπως προβλέπει ο Νόμος για το ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, εξέλεξαν νόθο Πρόεδρο! Οι κ.κ. Βαρνάβας, Ψαλτάκος, Βασιάδης, Κουτσόπουλος, Χρονόπουλος και Παναγιωτίδης προχώρησαν στο αδιανόητο, να προκηρύξουν ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ εκλογές για τις 22/6 χωρίς την ύπαρξη της απαραίτητης εκ του Νόμου απαρτίας» καταγγέλλει το προεδρείο υπό τον κ. Εξαδάκτυλο, το οποίο αμφισβητείται από τον υπουργό Υγείας.
Επίσης, το προσφάτως εκλεγέν προεδρείο κάνει λόγο για αντιδημοκρατική εκτροπή και για κατάλυση κάθε νομιμότητας στον ΠΙΣ, στο όνομα της παράνομης, όπως την χαρακτηρίζει, ακύρωσης των εκλογών και προειδοποιεί πως θα απαντήσει σε νομικό και σε πολιτικό επίπεδο.