Νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις 3 Μαρτίου, θα ανακοινώσει το απόγευμα ο Θάνος Πλεύρης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας θα ξεκινήσει στις 17:30.

Tα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων προτείνουν στοχευμένα μέτρα για να ανακόψουν την Omicron.

Η τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων ολοκληρώθηκε με ανησυχία και προβληματισμό για την επέκταση της νέας μετάλλαξης, αλλά και με την πρόταση να τηρηθεί η κατάσταση των μέτρων ως έχουν μέχρι την Κυριακή 2 Ιανουαριου και οι αλλαγές να τεθούν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί προτείνουν να κλείνουν τα καταστήματα διασκέδασης στις 11 μ.μ. ή στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά με διακοπή της μουσικής από τις 11 μ.μ.

Άμεσα εισηγούνται τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας από τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Από την άλλη εβδομάδα προτείνεται να τεθεί ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, στις 11 ή στις 12 το βράδυ, και να ισχύσουν περιορισμοί στον αριθμό των τραπεζοκαθίσματων.

Επίσης, σε ό,τι έχει να κάνει με την εστίαση εισηγούνται να μην υπάρχουν όρθιοι στα καταστήματα και οι καθήμενοι να είναι έως 6 ανά τραπέζι.

Για τα καταστήματα, τα μέτρα που εφαρμόζονται κρίνονται ως επαρκή και ως εκ τούτου, δεν αναμένονται αλλαγές.

Η πρόταση των ειδικών για τα μέτρα – ανάχωμα της Όμικρον περιλαμβάνει και τα γήπεδα, για τα οποία προτείνεται η πληρότητα θεατών έως το 10% της χωρητικότητας τους.

Ακόμη, οι ειδικοί συζήτησαν και το θέμα των επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία, για το οποίο ζήτησαν να εφαρμοστούν οι μέγιστοι έλεγχοι και η ελάχιστη δυνατή διάρκεια παραμονής των επισκεπτών μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα για να αποτραπεί η δημιουργία αλυσίδας μετάδοσης.

Τα σχολεία παραμένουν ανοικτό ζήτημα στο οποίο θα επανέλθουν την άλλη εβδομάδα, με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, και προς το παρόν εισηγήθηκαν να ματαιωθούν όλες οι σχολικές εκδρομές.

Ειδήσεις σήμερα:

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά: Αναμένουμε τις υποδείξεις των ειδικών

Βόλος: Παρέμβαση εισαγγελέα για τον αντιεμβολιαστή που κόλλησε κορoνωϊό τη μητέρα του

Σήμερα οι ανακοινώσεις Πλεύρη για τα νέα μέτρα