Ιχνηλάτηση του γενικού πληθυσμού, ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας και σαρωτικούς ελέγχους κατά την περίοδο των γιορτών περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την παρούσα φάση της πανδημίας, καθώς τα ποσοστά μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Omicron» έχουν θορυβήσει την παγκόσμια, επιστημονική κοινότητα.

«Αστάθμητο παράγοντα» αποκάλεσε χαρακτηριστικά την νέα παραλλαγή «Όμικρον» ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι «τώρα είμαστε σε αποκλιμάκωση» της πανδημίας, μολονότι «στην Ελλάδα χτυπηθήκαμε πάρα πολύ έντονα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο από το 4ο κύμα και τη «Δέλτα». Παρά τη σφοδρότητα του τελευταίου κύματος, ο Υπουργός Υγείας απέρριψε κάθε ενδεχόμενο lockdown, εξηγώντας πως «θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά».

«Όχι» στο lockdown

«Δεν υπάρχουν σκέψεις να πάμε σε περιορισμούς οι οποίοι θα παραπέμπουν σε lockdown. Επομένως, αυτή τη στιγμή, λειτουργούμε με το πρότυπο το οποίο λειτουργούσαμε, δηλαδή με κλειστούς χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους» διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης, αν και «αυτό το οποίο θέλαμε ήταν να γινόταν ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε την πραγματική εικόνα»«Ενώ καλέσαμε τον κόσμο, δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα θέλαμε τις εβδομάδες του δωρεάν testing» σχολίασε ο ίδιος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας- και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους».

Αυξάνονται οι εμβολιασμοί

Στον αντίποδα, την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας αναφορικά με την εμβολιαστική ροή, επισημαίνοντας πως «στους 60+, το 90% που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν κάνει και την τρίτη δόση». «Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι στην ίδια ηλικιακή ομάδα, ενώ για την πρώτη δόση ήταν 580.000 που δεν είχαν εμβολιαστεί, έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί 120.000» ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης, σημειώνοντας μάλιστα ότι «οι 20.000 έχουν ζητήσει κατ’ οίκον εμβολιασμό».

Παραμονές με ελέγχους

Παρά το εορταστικό κλίμα, ο ίδιος απηύθυνε συστάσεις προς τους πολίτες για γενική συμμόρφωση με τους υγειονομικούς περιορισμούς, αφού «από την Παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) έως τις 31/12 θα βγουν, ενδεχομένως, όσα κλιμάκια έχουν βγει συνολικά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας». «Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί» προειδοποίησε ο Υπουργός Υγείας, καταλήγοντας πως «το μαγαζί που θα σκεφτεί, θα διανοηθεί να μην τηρήσει τα μέτρα και να έχει μέσα έστω και ένα άτομο, το οποίο θα είναι ανεμβολίαστο, οποιαδήποτε ώρα, 2:00, 3:00, 4:00, 5:00, να ξέρει ότι θα το μετανιώσει οικτρά. Το λέω τόσο απλά».

10.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Στο ίδιο πλαίσιο, με την «επιστράτευση» 10.000 αστυνομικών τις ημέρες των γιορτών ετοιμάζεται να συνδράμει την προσπάθεια περιφρούρησης των υγειονομικών μέτρων και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς ο κίνδυνος της εορταστικής χαλάρωσης προκαλεί πονοκέφαλο στους επιστήμονες, αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο.

«Η Ελληνική Αστυνομία, στην πραγματικότητα, όλη αυτήν την περίοδο πραγματοποιεί το 95% των ελέγχων. Έχει πάρει πάνω της πολύ μεγάλο βάρος και το ίδιο θα κάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ, με αυταπάρνηση, τις επόμενες γιορτινές μέρες» τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοινώνοντας πως «δέκα χιλιάδες αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους όλη αυτήν την περίοδο, καθημερινά, από τώρα μέχρι και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, όλες τις γιορτινές ημέρες με μία διπλή αποστολή: Την τάξη και την ασφάλεια και ταυτόχρονα την εφαρμογή των μέτρων ενάντια στην επιδημία του κορωνοϊού».

Παρότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επισήμανε σήμερα πως «μέχρι στιγμής στη χώρα μας τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης είναι ελάχιστα», η αύξησή τους είναι «ζήτημα χρόνου», όπως τόνισε, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, πριν η παραλλαγή «Όμικρον» κυριαρχήσει επιδημιολογικά και στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, «από χθες το πρωί – εκτάκτως για την περίοδο των γιορτών- οι άνω των πέντε ετών επισκέπτες στη χώρα μας από όλες τις χώρες -με εξαίρεση τους ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό μόνο για 48 ώρες- υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό ελέγχο (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών» υπενθύμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναδεικνύοντας, την ίδια ώρα, την ανάγκη εναρμόνισης των πολιτών με την νέα, υγειονομική συνθήκη.

Συμμέτοχοι οι πολίτες

Στο πλαίσιο αυτό, «η Κυβέρνηση ζητά από όλους τους πολίτες να φερθούν υπεύθυνα την περίοδο των εορτών, στηρίζοντας τον αγώνα για τη δημόσια υγεία, στηρίζοντας την προσπάθεια να κρατήσουμε την οικονομία, τη ζωή, την κοινωνία, την εκπαίδευση πλήρως λειτουργικές»«Χρειάζεται η πιστή τήρηση των μέτρων που διέπουν τη λειτουργία στη δημόσια σφαίρα, η τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων ελέγχου μέσω τεστ ενόψει της δυνατοτήτων του ελέγχου της κατάστασής μας μέσα από τεστ, ενόψει της μετακίνησης ή της συμμετοχής σε εορταστικές εκδηλώσεις κυρίως σε κλειστούς χώρους» περιέγραψε ο ίδιος, ενώ άνοιξε παράθυρο υπέρ της καθολικότητας των τεστ σε εμβολιασμένους και μη πολίτες, κατά την περίοδο των γιορτών.

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι οι συνθήκες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον είναι έκτακτες και εάν η κυβέρνηση λάβει σχετική εισήγηση από τους επιστήμονες, τότε το κυβερνητικό επιτελείο θα την εξετάσει και ίσως εφαρμοστεί για κάποιες λίγες ημέρες στις εορτές. Παράλληλα σημείωσε πως το κόστος θα το επιβαρυνθούν οι πολίτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.

Μέτρα για τους μαζικούς χώρους

Αρνητικός στο ενδεχόμενο γενικού lockdown εμφανίστηκε εκ νέου σήμερα και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας, ωστόσο, ανακοινώσεις εντός των επόμενων ημερών αναφορικά με τον περιορισμό της διασποράς του ιού, τις ημέρες των γιορτών.

Ο ίδιος διευκρίνισε ακόμη πως δεν έχει ζητήσει μείωση του ωραρίου ή της χωρητικότητας των κέντρων διασκέδασης κατά την εορταστική περίοδο, αφού η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, τη στιγμή που πληθαίνουν τα σενάρια για την αναβάθμιση του επιπέδου ελέγχου στις μαζικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η είσοδος εμβολιασμένων πολιτών σε μαζικούς χώρους διασκέδασης μόνο κατόπιν επίδειξης αρνητικού rapid test τις ημέρες των ρεβεγιόν, ενώ κατευθυντήριες γραμμές για την ίδια περίοδο αναμένεται να δώσει και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, τις επόμενες μέρες.

Ειδήσεις σήμερα:

26 τα κρούσματα της Omicron που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα

Αγωνία για 16χρονη που νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό στη Λάρισα

Η επάνοδος των lockdown στην Ευρώπη και τα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων λόγω της Όμικρον