Προβληματισμό προκαλούν τα δεδομένα για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας όπως αυτά προκύπτουν από τον Δείκτη Βιωσιμότητας FutureProofing Healthcare, και την φερώνυμη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία (https://futureproofinghealthcare.com/), που παρουσιάστηκε την Τρίτη στην Αθήνα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση της συνολικής κατάταξης των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με βαθμολογία 50/100 έναντι 55 που είναι η μέση βαθμολογία στην ΕΕ. Ειδικότερα, καταλαμβάνει την 9η θέση ως προς το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, την 11η θέση ως προς την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τη 19η θέση ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών, την 22η θέση ως προς την καινοτομία και την 24η θέση ως προς τη σταθερότητα.
Επιμέρους ικανοποιητικές επιδόσεις καταγράφονται για την Ελλάδα ως προς το προσδόκιμο ζωής των πολιτών και τον αριθμό των ιατρών, ωστόσο χαμηλές είναι οι επιδόσεις σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νοσηλευτών και την εκπαίδευση, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης, χαμηλή είναι η επίδοση στο κριτήριο της σταθερότητας, αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη εστίαση στην μελέτη και αξιοποίηση δεδομένων.
Σημειωτέον πως όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στον Δείκτη προέρχονται από διαπιστευμένες διαθέσιμες δημόσιες πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ, αλλά και φορείς στα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Δείκτης Βιωσιμότητας FutureProofing Healthcare δημιουργήθηκε με την καθοδήγηση ενός ανεξάρτητου πάνελ Ευρωπαίων ειδικών στον τομέα της υγείας και αποτυπώνει τις επιδόσεις των χωρών-μελών με βάση πέντε ζωτικούς παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν στη διαμόρφωση βιώσιμων συστημάτων υγείας: Πρόσβαση, Επίπεδο Υγείας, Καινοτομία, Ποιότητα και Σταθερότητα.
Τους στόχους της πρωτοβουλίας Future Proofing Healthcare καθώς και τα δεδομένα του Δείκτη Βιωσιμότητας παρουσίασαν οι Bogi Eliasen, Futurist and Special Advisor on Future of Health, Head of Denmark Unit UNESCO Chair in Bioethics, Ελπίδα Πάβη, και Ξένια Καπόρη, Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων της Roche Hellas – η μητρική εταιρία υποστηρίζει την πρωτοβουλία Future Proofing Healthcare.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Γερμανία είναι αυτές με τις υψηλότερες επιδόσεις ως προς τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας τους, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές ανισότητες σε όλη την Ε.Ε. με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να καταλαμβάνουν τις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης.
«Oι αποφάσεις για την υγεία και τα συστήματα υγείας οφείλουν να βασίζονται σε δεδομένα. Η συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων είναι αναγκαία προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο φροντίδας των ασθενών και η ποιότητα ζωής των πολιτών. Με βάση τα στοιχεία, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα εστιάζει περισσότερο στο υγειονομικό υλικό και λιγότερο στους επαγγελματίες υγείας, στους ασθενείς και στη μελέτη των δεδομένων με σκοπό τη διασφάλιση αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας στο μέλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντικό να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι προκλήσεις του μέλλοντος» ανέφερε ο κ. Bogi Eliasen.
Από την πλευρά της, η κυρία Καπόρη υπογράμμισε την αξία του Δείκτη Βιωσιμότητας FutureProofing Healthcare καθώς αναδεικνύει σημαντικά ερωτήματα και «φωτίζει» καλές πρακτικές από όλη την Ευρώπη που μπορεί να υιοθετηθούν και από την Ελλάδα.
Η ακτινογραφία του συστήματος υγείας στην Ελλάδα μέσα από τον ευρωπαϊκό Δείκτη Βιωσιμότητας