Ερευνητές δύο εργαστηρίων (BIOSIM και AILS) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) – που απαρτίζουν την ομάδα smarty4covid-, συνεργάζονται με την επιστημονική και νοσηλευτική ομάδα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης – ΑΧΕΠΑ για την συλλογή πρωτότυπων δεδομένων ηχητικών καταγραφών φωνής, βήχα και αναπνοής νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19.

Το υλικό αναμένεται να αξιοποιηθεί για την δημιουργία μοντέλων πρόγνωσης της εξέλιξης της τόσο απρόβλεπτης νόσου COVΙD-19.

Ειδικότερα, με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού και υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κυρίας Χριστίνας Δημόνη θα γίνει λήψη ηχητικών καταγραφών φωνής, βήχα και αναπνοής από νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19. Στη συνέχεια τα δεδομένα θα υποστούν επεξεργασία με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση κρυμμένων μοτίβων που μπορεί να χρησιμεύσουν ως νέοι βιοδείκτες υψηλής προγνωστικής αξίας για την εξέλιξη της νόσου.

Παράλληλα με τις κλινικές δοκιμές στο ΑΧΕΠΑ, η ομάδα του smarty4covid φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα εθελοντών συμμετεχόντων που θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Για το σκοπό αυτό, διατίθεται προς χρήση από το ευρύ κοινό η διαδικτυακή εφαρμογή www.smarty4covid.org μέσω της οποίας συλλέγονται κατάλληλα δεδομένα για την δημιουργία μοντέλων βασισμένων σε τεχνητή νοημοσύνη για την υποστήριξη της διάγνωσης και την πρόβλεψη της εξέλιξης της νόσου. Μπορείτε να γίνετε μέλη της κοινότητας smarty4covid χρησιμοποιώντας την εφαρμογή για να περιγράψετε την υγεία σας, απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις και πραγματοποιώντας σύντομες ηχητικές καταγραφές (φωνής, βήχα, αναπνοής).

To smarty4covid συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία στο πλαίσιο της Προκήρυξης Δράσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας «Παρεμβάσεις προς αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19», εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για την υλοποίησή του. Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η Δρ. Κωνσταντίνα Νικήτα, καθηγήτρια του ΕΜΠ και διευθύντρια του εργαστηρίου BIOSIM. Κύρια ερευνήτρια του έργου είναι η Δρ. Κωνσταντία Ζαρκογιάννη, μέλος ΕΔΙΠ του ΕΜΠ και μέλος του BIOSIM. Στην ερευνητική ομάδα του smarty4covid, συμμετέχει ο Δρ. Γεώργιος Στάμου, καθηγητής του ΕΜΠ και ερευνητές-μέλη των εργαστηρίων ΒIOSIM και AILS.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλεί όλες τις χώρες «να μην τιμωρούν την Αφρική» για την μετάλλαξη Omicron

Πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον» και στη Σουηδία

Έφτασε στην Ισπανία η μετάλλαξη «Όμικρον», επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Μαδρίτη