Τα ανησυχητικά στοιχεία της νέας μετάλλαξης «Omicron», της Μποτσουάνας, εξήγησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.
Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΙ, υπάρχουν 50 μεταλλάξεις σε αυτήν την νέα παραλλαγή εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού και αυτές είναι που ενδιαφέρουν γιατί τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας για να αντιλαμβάνονται την πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι, όπως είπε, πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είχε 16.
Ωστόσο, τόνισε πως οι νοτιοαφρικανικές αρχές ταυτοποιούν σωστά κάθε κρούσμα με τη νέα παραλλαγή, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την έκβαση στα νοσοκομεία και αυτό δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι τα συμπτώματα δεν είναι διαφορετικά, βαρύτερα σε σχέση με τη Δέλτα που είναι καλό.
«Θα φτάσει το εμβόλιο στην Αφρική και την Ασία ή θα κυνηγάμε νέες παραλλαγές συνέχεια;», διερωτήθηκε ο κ.Μόσιαλος.
Παράλληλα, ανέφερε πως το 80% των ταυτοποιήσεων των μεταλλάξεων και των παραλλαγών έχει γίνει σε εργαστήρια της Αμερικής και της Ευρώπης και πως τώρα ήμασταν τυχεροί που έγινε στα εργαστήρια της Νότιας Αφρικής και δεν είχε προλάβει να επεκταθεί. «Είναι πιθανό να υπήρχαν και άλλες που πέρασαν απαρατήρητες», είπε χαρακτηριστικά.