Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Σε «πανδημία εγκύων» εξελίσσεται, μεταξύ άλλων, το τέταρτο κύμα της πανδημίας, καθώς αυξάνεται μέρα με την μέρα ο αριθμός των γυναικών σε ενδιαφέρουσα που νοσηλεύονται στη Βόρεια Ελλάδα, αφού τουλάχιστον τρεις έχουν εισαχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Μετά τον τραγικό χαμό της 38χρονης, ανεμβολίαστης εγκύου από την Κατερίνη, το βρέφος της οποίας διέσωσαν οι θεράποντες γιατροί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης προχωρώντας σε καισαρική τομή, διασωληνωμένη νοσηλεύεται πλέον και η 35χρονη, ανεμβολίαστη έγκυος από τη Θεσσαλονίκη, το βρέφος της οποίας είχαν επίσης αποσπάσει με καισαρική τομή οι γιατροί στο ίδιο νοσοκομείο.
Επιπλέον, δύο ακόμη έγκυες νοσηλεύονται στην κλινική COVID του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων η μία σε σοβαρότερη κατάσταση, οι οποίες έχουν διακομισθεί εκεί από όμορες πόλεις. Με αυτά τα δεδομένα, έκκληση απηύθυνε σήμερα η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα προς γυναίκες που εγκυμονούν, να σπεύσουν να εμβολιαστούν. «Έχουμε και θανάτους εγκύων. Κάνω έκκληση για εμβολιασμό. Είναι για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού» ανέφερε σχετικά η κ. Γκάγκα.
Στην ίδια κατεύθυνση, «αναφορικά με τις έγκυες, πρέπει να τονιστεί ξανά πως ο εμβολιασμός τους είναι ασφαλής και απαραίτητος» εξήγησε η Καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Παρέμβαση Πλεύρη
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης με επιστολή του στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ζήτησε να εξεταστούν οι καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι ιατροί γυναικολόγοι απέτρεψαν και αποτρέπουν ασθενείς τους, εγκύους, από το να εμβολιαστούν κατά της COVID 19.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Υπουργός ζήτησε επιπλέον από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να επιληφθεί του θέματος και να κρίνουν εάν τέτοιας φύσεως ιατρικές συμβουλές αντιστρατεύονται τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών.
Αφορμή, μεταξύ άλλων, για την παρέμβαση του κ. Πλεύρη ως προς τη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών υπήρξε ο τραγικός χαμός της 38χρονης ανεμβολίαστης εγκύου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με τις δηλώσεις της μητέρας της θανούσας δεν εμβολιάστηκε, διότι o γυναικολόγος της φέρεται να την προέτρεψε να μην εμβολιαστεί. «Πήγαινε στον γυναικολόγο και της έλεγε “μην κάνεις το εμβόλιο, μην το κάνεις”, κόλλησε το κορίτσι μου», δήλωσε η μητέρα της άτυχης 38χρονης.
Στον αντίποδα, «δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γιατρός που προτείνει να μείνει ανεμβολίαστη έγκυος», σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρίας, μετά αφορμή τη διασωλήνωση 40χρονης ανεμβολίαστης εγκύου νοσηλεύτριας στη Λάρισα.
Ο κ. Λουκίδης πρόσθεσε ακόμη ότι από τα επιστημονικά δεδομένα προκύπτει ότι η εγκυμοσύνη είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και μάλιστα για το θέμα έχει πάρει θέση με σχετικές οδηγίες η επιστημονική κοινότητα.
Ο Καθηγητής ανέφερε, επίσης, ότι έγινε ειδική έρευνα σε άνδρες για να διαπιστωθεί εάν επηρεάζεται η γονιμότητα από τα εμβόλια και προέκυψε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές για τις εγκύους τόνισε και ο Βαγγέλης Παπανικολάου, Eπίκουρος Καθηγητής Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ΑΠΘ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο Ιατρικός Σύλλογος θα πρέπει να «δείξει» το αυστηρό του πρόσωπο, σε όσους συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην εμβολιάζονται.
Αυστηρά μέτρα
Μιλώντας στο Mega, «oι περισσότεροι συμφωνούμε πως τα μέτρα του Ιατρικού Συλλόγου πρέπει να είναι αυστηρά. Δεν είναι μόνο οι γυναικολόγοι, αλλά και οι παιδίατροι που συμβουλεύουν τους γονείς να μην εμβολιαστούν τα παιδιά τους. Σε μία ανάλογη περίπτωση στη Λάρισα γνωρίζω ότι ο γιατρός μπήκε σε 6μηνη αναστολή», υποστήριξε ο κ. Παπανικολάου.
«Ντρέπομαι που ακόμα και εγώ δεν μπορώ να πείσω κάποιους από τους ασθενείς μου. Χθες μιλούσα με ασθενή μου έγκυο κατόπιν εξωσωματικής, μου είπε δεν βγαίνω από το σπίτι. Ήταν ανένδοτη», κατέληξε ο Καθηγητής.
Γεμάτες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, «κατειλημμένα από ανεμβολίαστους τα κραβάτια» δηλώνουν ειδικοί
Πού θα διεξαχθούν αύριο Παρασκευή 5 Νοεμβρίου δωρεάν rapid test
Κορωνοϊός: Έως και 1.000 ευρώ η συσκευασία για το χάπι κατά του ιού