Το υπουργείο Υγείας κατάφερε το ακατόρθωτο: να χάσει δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) διότι δεν κατάφερε να παρουσιάσει εμπροθέσμως μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση της!
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είχε αποφασίσει να δωρίσει στο ελληνικό κράτος ένα σημαντικό ποσό ώστε να αντιμετωπιστούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που αποτελούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 1.600 ανθρώπων και δεκάδων χιλιάδων νοσηλειών ετησίως. Ωστόσο, η πρωτοφανής αδιαφορία ή ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση προς αξιολόγηση στο ΙΣΝ που θα διασφάλιζε τη δράση αυτή στο ΕΣΥ, είχε ως αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα, που θα έσωζαν τη ζωή χιλιάδων Ελλήνων, να χαθούν.
Παρά ταύτα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντί να θλίβεται και να προβληματίζεται για την ακύρωση τελικά του σωτήριου προγράμματος χαιρετίζει μέσω του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, νυν ΕΟΔΥ, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εφαρμογή Υγιεινής των Χεριών (5 Μαΐου) για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και καλεί τους επαγγελματίες υγείας στα ελληνικά νοσοκομεία να συμμορφωθούν με τους κανόνες για τις λοιμώξεις!
Tον Σεπτέμβριο του 2017, το ΙΣΝ, σε συνέχεια συζητήσεων με το Υπουργείο Υγείας, που υπέδειξε τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό που αναμένεται να προσεγγίσει τα 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, την τυπική έναρξη υλοποίησης των δωρεών του ΙΣΝ σε όλη την επικράτεια σήμανε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος στις 21 Μαρτίου, 2018, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Για περισσότερους από 15 μήνες, όπως αναφέρει το ΙΣΝ, είχε επιδοθεί σε μία τεράστια προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής δράσης.
Τελικά, πριν από λίγες ημέρες, το ΊΣΝ ανακοίνωσε τη θλιβερή εξέλιξη που καταδίκασε τα ελληνικά νοσοκομεία και φυσικά τόσο τους ασθενείς να συνεχίζουν να «πρωταγωνιστούν» στο θρίλερ των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
«Η αρμόδια ομάδα έργου του Ελληνικού Δημοσίου δεν κατέθεσε ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση προς αξιολόγηση στο ΙΣΝ που θα διασφάλιζε την ομαλή πορεία της δράσης» αναφέρεται στην τακτική τριμηνιαία Ενημέρωση Προόδου Εργασιών.
Η στάση (ολιγωρία, αδιαφορία, ανικανότητα ή όλα μαζί;) των αρμοδίων του Ελληνικού Δημοσίου πιθανόν δεν προκαλεί εντύπωση ή έκπληξη. Όμως για τους αρμόδιους του ΙΣΝ η συνέχεια αυτής της συνεργασίας για την εκπαιδευτική δράση για τις Ενδονοσοκομειακές Λοιμώξεις, επιφύλασσε αρνητικές εκπλήξεις. «Επιπλέον, μόλις πριν από λίγες ημέρες, το ΙΣΝ πληροφορήθηκε ότι, παρεμφερής εκπαιδευτική δράση, ασύμβατη με την ολοκληρωμένη αρχική πρότασή του προς το Υπουργείο, βρίσκεται ήδη υπό υλοποίηση από φορέα του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΔ), με πόρους του ΕΔ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΝ.
«Ως εκ τούτου, και δεδομένων των μονομερών εξελίξεων, το ΙΣΝ ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας ότι η δωρεά του για την εν λόγω δράση δεν μπορεί να υλοποιηθεί όπως είχε εξαρχής σχεδιαστεί και κατά συνέπεια ακυρώνεται» συνεχίζει η ανακοίνωση. Καταλήγοντας, το ΙΣΝ δηλώνει πάντως την επιθυμία να συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, και στο πλαίσιο αυτό αναφέρει πως «θα εξακολουθήσει να εξετάζει, στο άμεσο μέλλον, το ενδεχόμενο υποστήριξής του προς τον σκοπό αυτό, μέσω συνεργασιών με άλλους φορείς».
Θάνος Πλεύρης: οι ευθύνες για την ακύρωση της δωρεάς πρέπει να αναζητηθούν
Ο κ. Θάνος Πλεύρης, νομικός και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών, είναι ένας από τους χιλιάδες Έλληνες που προσβλήθηκαν από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο και λόγω αυτού νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για οκτώ ημέρες, δίνοντας μάχη για τη ζωή του.
Η ακύρωση της σημαντικής δωρεάς του ΙΣΝ για την υλοποίηση δράσης μέσα στα ελληνικά νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κινητοποίησε αμέσως τα αντανακλαστικά του. «Στη χώρα μας το ποσοστό των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι άνω του 10% με μέσο όρο της ΕΕ το 5% και θρηνούμε κάθε χρόνο πάνω από 1.600 ανθρώπους. Είναι λυπηρό που η κυβέρνηση αδιαφόρησε για τους ανθρώπους που κάθε μέρα προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και έχασε την ευκαιρία άμεσης χρηματοδότησης από το ΙΣΝ για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Οι ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές και πρέπει να αναζητηθούν. Όλοι μας κινδυνεύουμε από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις», αναφέρει στο protothema.gr.