Με «θα» και υποσχέσεις για την επίλυση του προβλήματος των «εγκαταλελειμμένων παιδιών» των Νοσοκομείων Παίδων, απάντησε για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση στη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» για τις συνθήκες φιλοξενίας των 39 παιδιών που ζουν τους τελευταίους μήνες στους θαλάμους, μετά την εισαγγελική εντολή για απομάκρυνση από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Έτσι, δόθηκε η υπόσχεση πως σε άμεσο χρόνο θα προωθηθούν επτά παιδιά σε δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής – αυτό είναι και το μόνο μέτρο που δεν εξαρτάται από νομοθετικές ρυθμίσεις και χρηματοδότηση, καθώς όλα τα άλλα, μείζονα και σπουδαία που εξαγγέλθηκαν για δημιουργία ξενώνων αφενός μεν είχαν ειπωθεί και παλαιότερα, αφετέρου προϋποθέτουν συνέργειες και χρήματα.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την Τρίτη στα γραφεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου «να αντιμετωπιστεί το χρονίζον πρόβλημα των παιδιών που παραμένουν στο Νοσοκομείο Παίδων με εισαγγελική εντολή». Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής και του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί και τον περασμένο Ιανουάριο, κατόπιν κινητοποιήσεων και πάλι των εργαζομένων του Παίδων «Η Αγία Σοφία». Σε εκείνη τη σύσκεψη είχαν ανακοινωθεί και πάλι μέτρα επίλυσης του ζητήματος, κάποια εκ των οποίων άμεσα και κάποια άλλα μακροπρόθεσμα καθώς προϋπέθεταν νομοθετικές παρεμβάσεις για τον «απεγκλωβισμό» των παιδιών αυτών από τα παιδιατρικά νοσοκομεία με δεδομένη την έλλειψη προνοιακών δομών κατάλληλων για τη φιλοξενία τους.

Στη χθεσινή σύσκεψη, αποφασίστηκε όπως ενημερώνει το υπουργείο Υγείας να προωθηθούν άμεσα επτά παιδιά σε δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής. Ανάλογη απόφαση είχε ληφθεί και τον περασμένο Ιανουάριο για μετακίνηση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε σχετικές δομές και των Ελληνόπουλων σε δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής.

Επίσης, αποφασίστηκε πως θα δημιουργηθούν δύο Ξενώνες Εφήβων (ένας για αγόρια και ένας για κορίτσια) με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. «Οι Ξενώνες θα λειτουργήσουν σε κτήριο που θα παραχωρήσει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ύστερα από σχετική Προγραμματική Σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στα δύο Υπουργεία. Το Υπουργείο Υγείας θα εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις αρχές Μαϊου και οι Ξενώνες αναμένεται να λειτουργήσουν στα τέλη Ιουνίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το χρονοδιάγραμμα που παραθέτει το υπουργείο αποτελεί μια θετική εξέλιξη στη διαχείριση του προβλήματος, παραμένει ζητούμενο βεβαίως η τήρηση του χρονοδιαγράμματος…