«Έχουμε άμεση ανάγκη από ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας», δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων (ΕΟΠΕ), κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, μιλώντας για τους σκοπούς της «FairLife – Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα», του πρώτου μη κερδοσκοπικού φορέα για τον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας, που ιδρύθηκε στη μνήμη του Simon Bell*.

close icon

VIDEO: YGEIAMOU

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του οργανισμού, κυρίας Κορίνας Πατέλη Bell, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ επισημαίνει ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει όραμα, το οποίο να συνοψίζεται στα εξής:
1. Λιγότεροι ασθενείς στην Ελλάδα με καρκίνο του πνεύμονα.
2. Περισσότεροι ασθενείς στην Ελλάδα που επιβιώνουν από τον καρκίνο του πνεύμονα.
3. Καλύτερη εμπειρία για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους φροντιστές τους.

Για την επίτευξη των τριών παραπάνω στόχων, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι εστιασμένο αντίστοιχα σε τρεις βασικούς άξονες:
1. Στην πρόληψη
2. Στην έγκαιρη διάγνωση
3. Στην καλύτερη διαχείριση της ασθένειας

Κάθε άξονας θα συνοδεύεται από την αντίστοιχη δέσμη ενεργειών, καθώς και τους απαραίτητους επιστημονικούς δείκτες.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπουκοβίνας, δυστυχώς στην Ελλάδα ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζει την υψηλότερη επίπτωση και θνησιμότητα μεταξύ των υπολοίπων τύπων καρκίνου και αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στη χώρα μας, η δε χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων χωρών στην Ευρώπη σε αριθμό καπνιστών. Ο καρκίνος του πνεύμονα συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα 5ετούς επιβίωσης που κυμαίνονται γύρω στο 20% σε σχέση με τους τρεις πιο συχνούς τύπους καρκίνου, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Η είσοδος νέων ογκολογικών θεραπειών, η μείωση του καπνίσματος με τα νέα μέτρα που ελήφθησαν και η έγκαιρη διάγνωση έχουν οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις των θανάτων από ασθένειες που πνεύμονα, ωστόσο η θνησιμότητα παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.

* Η «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» είναι ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωφελής οργανισμός στην Ελλάδα-μέλος των ΕΛΛΟΚ, LUCE, ELF ,GLCC και IASLC – που ασχολείται αποκλειστικά με τον καρκίνο πνεύμονα και δημιουργήθηκε στη μνήμη του Simon Bell, 57 ετών που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020. Η αποστολή της FAIRLIFE L.C.C. είναι να υποστηρίξει τον ασθενή που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα σε όλη τη δύσκολη διαδρομή του από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία και παράλληλα να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, με σκοπό τη μείωση της θνησιμότητας, την πρόσβαση σε διαγνωστικές μεθόδους, κλινικές μελέτες, καθώς και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.