Ασταμάτητα «γράφει» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης το προσωπικό του αφήγημα για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Η έλλειψη προσωπικού και κονδυλίων δεν περιλαμβάνονται σε αυτό, σε αντίθεση με τη συνεχή προβολή έργων πνοής και εξοπλισμού χρηματοδοτούμενα από προγράμματα ΕΣΠΑ που υλοποιούνται μάλιστα προ του 2015 και των χιλιάδων προσλήψεων, παρότι αυτές αφορούν συμβασιούχους (επικουρικούς) και ανέργους μέσω ΟΑΕΔ για οκτάμηνη απασχόληση.
Η νέα σελίδα που προστέθηκε στο αφήγημα αφορά το νέο Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του κ. Πολάκη, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο οργανισμός του νέου Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου «Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος», γεγονός που κατά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας «έρχεται να επισπεύσει τη στελέχωση και λειτουργία του, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία εγκαινίων». Το γεγονός ότι πια προαναγγέλονται και τα… εγκαίνια από την Αριστοτέλους είναι ένδειξη της αγωνίας που διακατέχει την ηγεσία της να πείσει τους πολίτες για το έργο της και να δημιουργήσει πανηγυρικό κλίμα, έστω και με ανοιχτή ημερομηνία, στην προεκλογική περίοδο που έχει ξεκινήσει.
Ο κ. Πολάκης, πάντως, θεωρεί πως «με τη χθεσινή δημοσίευση στο ΦΕΚ (1092/2-4-2019) του οργανισμού του νέου Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου «Άγ. Ιωάννης ο Καρπάθιος», αποκτά πλέον και λειτουργική υπόσταση ένα έργο-πνοή για τη δημόσια Υγεία και τους πολίτες μιας ακόμα απομακρυσμένης περιοχής της χώρας».
Και συνεχίζοντας αναφέρει πως «μετά την ολοκλήρωση των έργων από την “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” (ΚτΥπ), το μόνο που απομένει είναι η ασφαλτόστρωση του δρόμου πρόσβασης και εισόδου στο Νοσοκομείο». Δύσκολα μπορεί να παραβλέψει κάποιος ότι ανακοινώνεται με θριαμβευτικό τόνο η ολοκλήρωση ενός έργου, παρότι δεν υπάρχει δρόμος πρόσβασης σε αυτό!
Ακόμη πιο δύσκολα, όμως, παραβλέπεται το ότι ο κ. Πολάκης παρουσιάζει το νοσοκομείο έτοιμο να λειτουργήσει, ενώ το μόνο που έχει καταρτιστεί είναι ο οργανισμός του, δηλαδή το έγγραφο που ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας του. Κι αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη των δεκάδων ατόμων που θα χρειαστεί να στελεχώσουν το νέο νοσοκομείο. Δεν αναφέρεται πώς και πότε θα καλυφθούν οι 23 θέσεις ιατρών, οι 11 θέσεις νοσηλευτών και οι θέσεις φαρμακοποιού, ψυχολόγου, φυσικοθεραπευτή, τεχνολόγων, μαιών, επισκεπτών υγείας, και πολλών άλλων που αναφέρονται ως παραϊατρικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό.
Η ανέγερση του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου ήταν ζητούμενο πολλών ετών από τους κατοίκους του νησιού, που ουσιαστικά καλύπτονταν από το Κέντρο Υγείας και από το νοσοκομείο της Ρόδου.
Αρχικά, είχε ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του προηγούμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος, καθώς όμως δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 (η σύμβαση υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2014), τον Δεκέμβριο του 2015 μεταφέρθηκε στο επόμενο ΕΣΠΑ. Ωστόσο, είναι προφανές πως δεν είναι αρκετό να ανεγερθεί ένα νοσοκομείο για να θριαμβολογήσει κάποιος, και δη ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας, για τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει στους πολίτες.
Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας με επιστολές τους έχουν ενημερώσει πως το ιατρικό δυναμικό του Κέντρου Υγείας είναι μειωμένο σε σχέση με τις οργανικές θέσεις που προβλέπονταν. Το θέμα είχε φτάσει στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο με ερώτηση του βουλευτή κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, που μεταξύ άλλων επισήμανε πως «στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχει χειρουργός για 2 χρόνια, καρδιολόγος για 5 χρόνια και ορθοπεδικός για πάνω από 5 χρόνια και πλέον έρχεται να προστεθεί η συνταξιοδότηση του γυναικολόγου και του παιδιάτρου». Ουσιαστικά αυτό που «φωνάζουν» οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Καρπάθου είναι πως το νοσοκομείο δεν μπορεί να ανοίξει και να λειτουργήσει με το διαθέσιμο, ούτως ή άλλως λίγο, προσωπικό της υπάρχουσας μονάδας. Βεβαίως, το παράδειγμα του νοσοκομείου Σαντορίνης έχει δείξει πως η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενδιαφέρονται κυρίως για τα εγκαίνια και λιγότερο για την ουσία. Οι αναφορές των γιατρών ακόμη και σε εισαγγελέα για επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης αγνοούνται επιδεικτικά από την Αριστοτέλους που βλέπει μόνο επιτυχίες στην οριακή λειτουργία του νοσοκομείου του νησιού – η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα επικαλείται τις συχνές αεροδιακομιδές προς Ηράκλειο ή Ρόδο από τη Σαντορίνη για να ισχυροποιήσει το επιχείρημά της ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας στους πολίτες.
Ο κ. Πολάκης, πάντως, κλείνοντας την ανακοίνωσή του αναφέρει πως «δεν θα σταματήσουμε αν δεν παραδώσουμε στους συμπολίτες μας ένα δημόσιο σύστημα Υγείας αντάξιο των θυσιών και των κόπων τους, όσο χρόνο, δουλειά και χρήματα χρειαστεί αυτό για να γίνει».
Η ΠΟΕΔΗΝ, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως το νοσοκομείο Καρπάθου δεν κατασκευάζεται για χάρη της υγείας των πολιτών, αλλά για χάρη των Αμερικανών. «Το νοσοκομείο Καρπάθου κατασκευάζεται, γιατί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και η κυβέρνηση ετοιμάζονται για την μεταφορά της νατοϊκής βάσης της Σούδας, στην Κάρπαθο και οι Αμερικανοί θέλουν νοσοκομείο. Δεν παίζουν με την υγεία των στρατιωτών τους. Ο κ. Καμμένος είπε στους Αμερικανούς ότι η Κάρπαθος είναι έτοιμη να υποδεχθεί τη βάση και μάλιστα με νέο Νοσοκομείο» δήλωνε η ΠΟΕΔΗΝ τον Αύγουστο του 2017.