Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 941 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 155678, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5927 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 48600 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

260 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. 193 (74.2%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1099 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

xartis29

 

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.764 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3388 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

hlikia29

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ανέφερε ότι η συνολική εικόνα εμφανίζει επιδείνωση με πάνω από 600 κρούσματα ανά ημέρα . Ο δείκτης θετικότητας στο 2,3% ανακοίνωσε και πρόσθεσε:

«Τα βλέμματα μετακινήθηκαν στην Αττική όπου η εικόνα άλλαξε. Υπάρχει σααφής άνοδος σε όλες τις γειτονιές της Αθηνάς. Εχουμε αύξηση κατά 45% σε σχέση με την προηγούμενη  εβδομάδα με το δείκτη θετικότητας να ανεβαίνει στο 7,1 στην Αττική στην πιο πυκονοκατοικημενη περιοχή της χώρας.  Η πληρότητα στην Αττική είναι 43% στις απλές κλίνες και 61% στις ΜΕΘ.

2.800 είναι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική σήμερα σύμφωνα με την καθηγήτρια, ενώ Πανελλαδικά, ο κυλιώμενος μέσος όρος ανέρχεται σε 625 κρούσματα την ημέρα. Επιπρόσθετα διενεργήθηκαν 27.000 τεστ κατά μέσο όρο με την κυρία Παπαευαγγέλου να σημειώνει πως η αύξηση του επιδημιλογικού φορτίου αποτελεί «πονοκέφαλο».

«Ανησυχεί η αύξηση των λοιμώξεων  στην Αττική γιατί έχουμε μπροστά μας τον Φεβρουάριο που είναι ο χειρότερος μήνας για τη μετάδοση της νόσου… Θεωρούμε ότι η επαναφορά του click away θα μειώσει την κινητικότητα και δεν θα έχουμε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων…

Το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πλέον παντού και για το λόγο αυτό θα πρέπει να καιροφυλακτούμε. Ακόμα και αυτοί που έκαναν την 2η δόση του εμβολίου δεν πρέπει να χαλαρώσουν. Δεν είναι ακόμα άτρωτοι και πρέπει να τηρούν τα μέτρα».

«Εισηγηθήκαμε το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στις κόκκινες περιοχές, όπως είναι η Αττική, εισηγηθήκαμε το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων» είπε τονίζοντας πως οι μαθητές λυκείου θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι να παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές και να λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χαρτοβιβλιοπωλεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click in shop.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι οι λοιμώξεις στη Θεσσαλονίκη μειώθηκαν κατά 15% την τελευταία εβδομάδα και υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική θα αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία την επόμενη εβδομάδα.

Σε ερώτηση του protothmema.gr για τους παράγοντες που έκαναν τους ειδικούς να εισηγηθούν την ένταξη της Αττικής στο «κόκκινο» ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι παίρνουμε τώρα μέτρα για να επιβραδύνουμε την κατάσταση… «Είναι δύσκολο όταν ένα μεγάλο πλοίο πάρει μπρος να το σταματήσεις» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό που μας προβλημάτισε είναι η κινητικότητα και όχι το λιανεμπόριο. Ο κόσμος λόγω της κόπωσης δεν τηρεί τα μέτρα…»

Η κατανομή των 941 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

84 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

83 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

78 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

24 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

130 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

65 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

61 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

58 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

2 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νήσων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

18 κρούσματα υπό διερεύνηση

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

Ειδήσεις σήμερα:

Αττική: Δεν «πέρασε» η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 – Κλειστά τα μαγαζιά τη Κυριακή

Εμβόλια: Συμφωνία Pfizer/BioNTech με Novartis για συμπαραγωγή