Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει επισήμως στα 27 κράτη-μέλη να θέσουν ως στόχο να έχουν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τους έως το καλοκαίρι, σύμφωνα με προσχέδιο του οποίου έλαβε γνώση το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η Κομισιόν θα δεσμευθεί επίσης σε μία συμφωνία με τα κράτη – μέλη μέχρι το τέλος Ιανουαρίου επάνω σε ένα ενιαίο πρωτόκολλο σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Το πρωτόκολλο θα εξασφαλίζει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι αναγνωρίσιμο από τα συστήματα υγείας σε όλες τις χώρες – μέλη, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω συντονισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το πιστοποιητικό αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μέτρα ατομικής καραντίνας και παροχής αρνητικού τεστ για τους τους ταξιδιώτες.

Το προσχέδιο υπόκειται ακόμη σε αλλαγές και αναμένεται να εγκριθεί επισήμως την Τρίτη.Οι ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν την Πέμπτη, κατά την τηλεδιάσκεψη τους, τρόπους να επιταχύνουν την πορεία αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, την οποία έχει διατυπώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.

Σκεπτικισμό έναντι του πιστοποιητικού φαίνεται να εκφράζουν χώρες όπως η Γαλλία, καθώς θεωρούν ότι θα δώσει την αίσθηση ότι ο εμβολιασμός γίνεται υποχρεωτικός από εθελοντικός.

Eιδήσεις σήμερα 

Στα 320 τα νέα κρούσματα – 322 οι διασωληνωμένοι, 19 θάνατοι

Θεοδωρίδου: Τρεις μύθοι για το εμβόλιο – Οι συχνότερες ανεπιθύμητες αντιδράσεις