Σε μια κρίσιμη καμπή βρίσκεται το βρετανικό σύστημα υγείας που φιλοξενεί καθημερινά πρωτόγνωρες εικόνες απελπισίας, με τις χιλιάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία να εντείνουν το κλίμα ασφυξίας.
Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται το NHS που καλείται να αντιμετωπίσει το στοίχημα της αποσυμφόρησης. Μετά το δραματικό καμπανάκι του Μπόρις Τζόνσονον για εξάντληση των κλινών ΜΕΘ, αποφασίστηκε να μεταφερθούν δεκάδες ασθενείς κορωνοϊού από νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας σε ξενοδοχεία.
Ο λόγος για την οποίο σχεδιάστηκε η στρατηγική της μεταφοράς είναι για να διατεθεί επιπλέον χώρος στις περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται κρίσιμες.
Συγκεκριμένα, 107 δωμάτια του τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείου, Best Western Plus, στο Κρόιντον, στα νότια του Λονδίνου, θα φιλοξενήσουν ασθενείς του νοσοκομείου King’s College, που αναρρώνουν από κορωνοϊό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου Sky News, τουλάχιστον ένας ασθενής έχει μεταφερθεί και τέθηκε σε απομόνωση.
Έχει γίνει γνωστό, ακόμη, ότι 20 ακόμη μονάδες του NHS σχεδιάζουν να μεταφέρουν ασθενείς σε ξενοδοχεία.
Τα δωμάτια, πάντως, στο ξενοδοχείο του Κρόιντον θα δώσουν κατά κύριο λόγο προτεραιότητα στους ασθενείς που δεν έχουν στέγη και στις ευπαθείς ομάδες.
Οι ασθενείς θα διαμένουν στο ξενοδοχείο από 10 μέχρι 14 ημέρες, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικός διάδρομος και ανελκυστήρας για αυτούς.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα απαγορεύουνται οι επισκέψεις στα δωμάτια ασθενών με κορωνοϊό. Τα γεύματα θα παραδίδονται σε καφέ χάρτινες σακούλες τρεις φορές την ημέρα και έξω από κάθε πόρτα.
Τα σεντόνια και οι πετσέτες θα αλλάζουν μία φορά την εβδομάδα.
Το μέλος του προσωπικού που θα επισκέπτεται τους ασθενείς θα φορά ειδικό εξοπλισμό, ενώ οι ασθενείς θα διακομίζονται στα νοσοκομεία μόνο με ασθενοφόρο.
Η απελπιστική κατάσταση στην «Ουχάν» της Ευρώπης, όπως τείνουν να αποκαλούν πολλοί τελευταία τη Βρετανία, αποτυπώνεται στους ανατριχιαστικούς αριθμούς.
Συγκλόνισε η παραδοχή του «Τσιόδρα της Αγγλίας», Κρις Γουίτι, ότι ένας στους 50 Άγγλους έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, λέγοντας ότι το σύστημα υγείας γνωρίζει τη χειρότερη πίεση στη σύγχρονη ιστορία.
Αγωνία επικρατεί, την ίδια στιγμή, για την κατάσταση στα νοσοκομεία στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς κυκλοφορούν από τις αρμόδιες αρχές εφιαλτικές προβλέψεις για υπερπληρότητα.
Το δραματικό ερώτημα που ανακύπτει στο υγειονομικό χάος είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση μείωσης οξυγόνου στα νοσοκομεία.
Οι νοσοκομειακοί ασθενείς Covid χρειάζονται ενισχυτική βοήθεια στην αναπνοή.
Η ενίσχυση μπορεί να επιτευχθεί με απλή μάσκα που παρέχει επιπλέον οξυγόνο, με σφιχτή μάσκα που ωθεί το οξυγόνο στους πνεύμονες ή σωλήνες που χρησιμοποιούνται για λειτουργία της αναπνοής στις ΜΕΘ.
Ωστόσο, οι σωλήνες στους τοίχους του νοσοκομείου που μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε κρεβάτι δεν σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες ασθενείς ταυτόχρονα.
Εάν αυτή η εγκατάσταση παραβιαστεί, τότε ολόκληρο το σύστημα καταρρέει.
Ειδήσεις σήμερα
Εμβόλιο: Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυες και οι θηλάζουσες