Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε χθες Πέμπτη την παράταση των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα ως την 21η Ιανουαρίου και την επιβολή νέων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Παρά το εθνικό lockdown που επιβλήθηκε την 27η Δεκεμβρίου για δύο εβδομάδες, το τρίτο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται άρχισε να αυξάνεται ξανά, με πάνω από 7.000 περιπτώσεις ανά εικοσιτετράωρο τις τελευταίες ημέρες.

Όπως προβλέπεται σε απόφαση που εγκρίθηκε από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Κνέσετ, της ισραηλινής Βουλής, τα περιοριστικά μέτρα, που αρχικά σχεδιαζόταν να διαρκέσουν ως τη 10η Ιανουαρίου, θα παραταθούν ως τουλάχιστον την 21η Ιανουαρίου.

Τίθενται εξάλλου νέα μέτρα σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή: τα περισσότερα σχολεία, που ως εδώ παρέμεναν ανοικτά, κλείνουν τις πόρτες τους· ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που θα επιτρέπεται να πηγαίνουν στους χώρους δουλειάς θα μειωθεί περαιτέρω.

Επιπλέον περιορισμοί επιβάλλονται ακόμη στις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Θα επιτρέπεται να αναχωρούν από το Ισραήλ μόνον όσοι είχαν αγοράσει αεροπορικό εισιτήριο πριν από την 7η Ιανουαρίου.

Περισσότεροι αστυνομικοί θα περιπολούν για να ελέγχεται η τήρηση των μέτρων.

Από την 27η Δεκεμβρίου, όλα τα εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απολύτως απαραίτητα έκλεισαν, ενώ οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των δέκα προσώπων απαγορεύθηκαν. Οι Ισραηλινοί δεν επιτρέπεται να απομακρύνονται πέραν μιας ακτίνας χιλίων μέτρων από τα σπίτια τους, παρά μόνο για να πάνε να κάνουν αγορές ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων, να δουν γιατρό ή να πάνε στη δουλειά, αν έχουν άδεια για αυτό.

Το Ισραήλ των περίπου εννέα εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 466.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 3.527 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Παράλληλα, οι ισραηλινές αρχές συνεχίζουν την εκστρατεία εμβολιασμού η οποία άρχισε τη 19η Δεκεμβρίου. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους ως τα τέλη Ιανουαρίου, διαβεβαιώνουν οι αρχές.

Περίπου 100.000 δόσεις του προϊόντος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna έφθασαν στο Ισραήλ χθες Πέμπτη.

Το βράδυ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer για την αγορά επαρκούς αριθμού δόσεων προκειμένου να έχει εμβολιαστεί όλος ο ισραηλινός πληθυσμός άνω των 16 ετών περί τα τέλη του Μαρτίου.

«Πρέπει όλοι να τηρήσουμε τα περιοριστικά μέτρα ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη (φυσιολογική) ζωή μας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του δεξιού πρωθυπουργού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η χώρα θα έχει ξεπεράσει την πανδημία ήδη από τον Φεβρουάριο αν ο εμβολιασμός συνεχιστεί με τον ίδιο ταχύ ρυθμό.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στο Ισραήλ θα μετατρέψει τη χώρα σε «μοντέλο», διατείνεται ο κ. Νετανιάχου, που διεκδικεί την επανεκλογή του στο αξίωμα στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου, την τέταρτη καταφυγή της χώρας στις κάλπες σε δύο χρόνια.

Ως εδώ το 17,5% του πληθυσμού — και το 70% των πολιτών άνω των 60 ετών — έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου που ανέπτυξε η Pfizer σε συνεργασία με το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.