Στους πρώτους 18 μήνες της λειτουργίας του, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (ΕΔΙΑΟ) παρείχε εξατομικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις σε 2.860 καρκινοπαθείς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ και συντονιστής του ΕΔΙΑΟ, κ. Κώστας Σταματόπουλος, από τον Μάιο του 2018 που ιδρύθηκε το Δίκτυο έως σήμερα έχει ωφελήσει 2.860 ογκολογικούς ασθενείς με την παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών υψηλής ακρίβειας. Επίσης έχει συνεργαστεί με 320 γιατρούς απ’ όλη τη χώρα.

Το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία ιδρύθηκε στις 17 Μαΐου 2018 με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της πολιτικής των Εμβληματικών Πρωτοβουλιών που πραγματοποιεί το ΥΠΠΕΘ για ερευνητικές δράσεις σε επιστημονικούς τομείς με άμεσο κοινωνικό όφελος και ενδιαφέρον.

Μεταξύ των στόχων του είναι η διασύνδεση με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, η προσφορά σύγχρονων υπηρεσιών Υγείας υψηλής ποιότητας στους πολίτες, η αναβάθμιση της διάγνωσης και της πρόβλεψης της έκβασης των ασθενών, η στοχευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο, η προαγωγή της έρευνας του καρκίνου και οι αναπτυξιακές συνεργατικές δράσεις στον τομέα Υγεία/Φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο κ. Σταματόπουλος δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία της ύπαρξης Εθνικών Δικτύων, της συνεργασίας όλων των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων και της συμπόρευσης με τους ασθενείς αλλά και της υποστήριξης των δράσεων του Δικτύου από το κράτος.

Κοντοζαμάνης: Το Δίκτυο συμβάλλει στην περιστολή των περιττών δαπανών Υγείας

Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τοποθέτησή του ανέφερε πως «η λειτουργία του Δικτύου συνεισφέρει καθοριστικά στον ορθολογικό σχεδιασμό της ιατρικής μέριμνας σε ασθενείς με καρκίνο, συμβάλλει σε οικονομία κλίμακας, με περιστολή περιττών δαπανών για το Σύστημα Υγείας, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα συνεργασίας με τη Φαρμακοβιομηχανία για τη διενέργεια κλινικών μελετών».

Ενώ η Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου κυρία Καίτη Αποστολίδου υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης και υποστήριξης του Δικτύου που, όπως ανέφερε, «η λειτουργία και ο συντονισμός του μας κάνουν υπερήφανους στο εξωτερικό». Επιπλέον, υπογράμμισε τη βούληση των ασθενών για συμπόρευση με το Δίκτυο.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας αναγνώρισαν τη μεγάλη αξία της ύπαρξης πλαισίου που παρέχει η λειτουργία του Δικτύου και εξήραν τη σημασία των υπηρεσιών του για τη διενέργεια κλινικών μελετών και τη συμμετοχή της χώρας σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε νέα φάρμακα.