homescreen

Lockdown: «Όχι» από τον καθηγητή Δερμιτζάκη, αυτή είναι η εύκολη λύση

Lockdown: «Όχι» από τον καθηγητή Δερμιτζάκη, αυτή είναι η εύκολη λύση


ygeiamou.gr team

«Πώς θα αντιμετωπίσουμε τον πιο δύσκολο Δεκέμβριο;» αναρωτήθηκε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Γενετικής - Χρειαζόμαστε μέτρα μακράς εφαρμογής και φρεσκάρισμα στην στρατηγική - «Αν συνεχίσουμε έτσι σε 3-4 εβδομάδες δεν θα φτάνουν τα κρεβάτια ΜΕΘ»

Αρνητικός στο ενδεχόμενο καταφυγής στη λύση του lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ένα lockdown θα είναι αποτελεσματικό στο να μειώσει τα κρούσματα. Θα αποτυχεί όμως στην επίδραση στην οικονομία και θα μας δώσει την ψευδαίσθηση της νίκης ενώ θα πρόκειται για ήττα».

«Ως κοινωνία μπορούμε να τον κερδίσουμε τον κορωνοϊό αλλά θα επιλέξουμε την εύκολη λύση» πρόσθεσε για το ενδεχόμενο lockdown ο κ. Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «χρειαζόμαστε μέτρα μακράς εφαρμογής» όπως για παράδειγμα «να βάλουμε στο μάξιμουμ την τηλεργασία ή για 1-2 μήνες να βάλουμε παντού μασκα. Ακόμα και στα εστιατόρια μεταξύ των γευμάτων. Να βάλουμε στην κουλτούρα μας υγειονομικές αρχές».

«Χρειαζόματε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική μηνών. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα τη φτιάχνει» συμπλήρωσε ο κ. Δερμιτζάκης σημειώνοντας ότι «ίσως τώρα χρειαζόμαστε άλλες ειδικότητες. Ίσως η επιτροπή χρειάζεται αναδιάρθρωση με ειδικούς που ασολούνται και με θέματα πέραν των κλινικών».

«Μια επανεκκίνηση, ένα φρεσκάρισμα στην στρατηγική θα δώσει το έναυσμα στους πολίτες να προσπαθήσουμε ξανά. Αν βρούμε την εύκολη λύση το lockdown τα παρατάμε δεν έχουμε άλλη λύση πώς θα βρούμε λύση τον Δεκέμβριο» πρόσθεσε.

Φαύλος κύκλος οι αντιδράσεις

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των πολιτών είπε ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει δημιουργηθει φαύλος κύκλος. Αυτή τη στιγμή βγαίνουν όλες οι αντιδράσεις και εκφράζονται στα μέτρα για τον κορωνοϊό. Υπάρχει μια γενικότερη απογοητευση και βγαίνει μέσα από αυτά. Αυτό δεν βοηθάει γιατί χάσαμε τη συνοχή των μέτρων. Χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση και το πρώτο που απαιτείται είναι ψυχραιμία».

Με ανησυχεί  ο αριθμός των διασωληνωμένων

Όσον αφορά την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα σημείωσε ότι «αυτό που με ανησυχεί είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων. Αν δούμε τους αριθμούς εμείς (σ.σ. στην Ελλάδα) έχουμε καταλήξει να έχουμε περισσότερους διασωληνωμένους και νεκρούς από ό,τι παρόμοιες χώρες. Δεν ξέρω αν αυτο οφείλεται στην κατανομή ή κάπου είμαστε τυφλοί».

Για την αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες είπε ότι «υπήρχε μια μικρή αύξηση πριν από 2-3 εβδομάδε αλλά τώρα έχουμε σταθεροποίηση που σημαίνει ότι κάπως δουλεύουν τα μέτρα».

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε τους διασωληνωμένους γιατί δεν έχουν τον κύκλο του ιού που είναι περιπου 10 ημέρες αλλά μπορεί να είναι 3 και 4 εβδομάδες στη ΜΕΘ».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «αν συνεχιστεί η κατάσταση για 3-4 εβδομάδες με τέτοια συσσώρευση διασωληνωμένων μπορεί να μην φτάνουν οι ΜΕΘ και να φτάσουμε σε εικόνα Ιταλίας».

Τα νοσοκομεία δεν πρέπει να είναι το κέντρο της αντιμετώπισης

Μιλώντας για τα σχολεία είπε ότι «θεωρώ ότι είναι οι πιο ασφαλείς δραστηριότητες στην κοινωνία αυτή τη στιγμή» ενώ για τα μέσα μεταφοράς είπε ότι «βλέπουμε συνωστισμούς αλλά γίνονται με μάσκες. χρειάζονται μερικές προσαρμογές. Με περισσότερους ελέγχους και πρόστιμα λύνεται» ενώ για το κέντρο της Αθήνας είπε «οτι λύνεται με μάσκα παντού».

Για τα νοσοκομεία, δε, είπε ότι είναι «πολύ σημαντικό αλλά δεν πρέπει να είναι το κέντρο της αντιμετώπισης. Το κέντρο του ενδιαφέροντος πρέπει να μην φτάσει κανείς στο νοσοκομείο. Αν φτάσει ηλικιωμένος και διασωληνωθεί τότε έχει λίγες πιθανότητες να επιβιώσει».

Ερωτηθείς τέλος για πληροφορίες περί μετάλαξης του ιού είπε ότι «υπήρχε μια μεταλλαγή που επικράτησε στην Εευρώπη. Αυτή είναι μια φυσική εξέλιξη. Συνήθως στους ιους όταν αυξάνεται η μεταδοτικότητα αυτό έρχεται με ηπιότερα συμπτώματα».

Ειδήσεις σήμερα:

Ακούστε τι λέει καθηγητής πνευμονολογίας στο protothema.gr για την ακτινογραφία-σοκ 38χρονου με κορωνοϊόΑπόρρητο Απόρρητο