«Βλέπουμε μια εκρηκτική εξάπλωση των κρουσμάτων. Κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», έως τις 15 Αυγούστου, δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της περιοχής Ντένι Ταμάκι σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς λόγω της μεγάλης αύξησης των περιστατικών.

Ο αξιωματούχος κάλεσε τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ιαπωνία δεν είχαν υποχρεωτικό χαρακτήρα όπως στην Ευρώπη, αλλά σε κάθε περίπτωση οι πολίτες φάνηκαν να τα τηρούν σε μεγάλο βαθμό.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε αυτό το νησί στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους καταγράφεται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Χθες, καταγράφηκαν 71 νέα κρούσματα στην περιοχή της Οκινάουα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 395, εκ των οποίων τα 248 εντοπίστηκαν σε αμερικανικές βάσεις, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές. Στην Οκινάουα υπάρχουν περίπου 20.000 πεζοναύτες, εκτός των χιλιάδων άλλων στρατιωτών σε άλλες αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες.

Η απόφαση της Οκινάουα έρχεται την ώρα που το Τόκιο ζήτησε από τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα καταστήματα με καραόκε να κλείνουν στις 10.00 το βράδυ από τις 3 Αυγούστου και έως τα τέλη του μήνα, ύστερα από την ανακοίνωση ημερήσιων αριθμών-ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Η Ιαπωνία έχει καταγράψει συνολικά 35.200 κρούσματα και περίπου 1.000 θανάτους από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό τον Ιανουάριο. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί από τότε που ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο.